Kitara-popille on vientiä

Riitta Taulavuori
Pk-sektorin toimijaksi laskettavissa oleva oululaisyritys hioo tuotettaan kempeleläisen pienteollisuusalueen hallissa. Ulkomaanvienti tuntuu vetävän.
- Puhuttaisiinko kuitenkin ihan vain soittojutuista, ehdottaa Esa Mankinen, Satellite Storiesin laulaja-kitaristi.
Puhutaan vaan, sillä onhan kysymyksessä neljän oululaismiehen indiepop-yhtye, joka on julkaissut juuri kolmannen pitkäsoittolevynsä, , ja joka aloittelee runsaan kuukauden kestävää ja yli 20 keikkaa käsittävää Euroopan-kiertuettaan.
Puheet yritystoiminnasta eivät tosin nekään ole tuulesta temmattuja: kaupparekisteristä löytyy yritys nimeltä Satellite Stories Oy. Se on perustettu 2012 eli nelisen vuotta bändin perustamisen jälkeen. Päätoimialaksi on kirjattu ohjelmatoimistot ja manageripalvelut.
- Keikkamyynnit, manageroinnit ja levy-yhtiökuviot hoidamme kansainvälisten yhteistyökumppaneidemme kanssa, täsmentää yhtyeen basisti ja yhtiön toimitusjohtaja Jyri Pesonen.

Mankinen, Pesonen ja yhtyeen muut jäsenet eli kitaristi Marko Heikkinen ja rumpali Olli-Pekka Ervasti valmistautuvat helmikuun lopussa alkavaan kiertueeseen miksaamalla uuden albuminsa kappaleet liveversioiksi tuotantopäällikkö Timo Pönkäsen avulla tämän vuokraamissa tiloissa Kempeleessä.
- Levyllä on paljon uusia soittimia ja muita juttuja, jotka pitää saada kuulumaan ja kuulostamaan hyvältä myös keikoilla, Heikkinen kertoo.
- Kiertueelle lähdetään hyvällä fiiliksellä, Mankinen sanoo.
Ja mikä ettei - ainakin ennakkoliput tuntuvat menneen kaupaksi mukavasti.
- Lontoon Barflyn keikka myytiin loppuun jo tammikuun alussa. Ja myös Oulun Nelivitosen keikka on loppuunmyyty, kitaristi Heikkinen kertoo ilmeisen tyytyväisenä ja lisää, että molemmat keikkapaikat ovat suunnilleen samaa, 300 kuulijan kokoluokkaa.
Yhtyeen viime vuoden ulkomaankiertueella keikkapaikat olivat tyypillisesti 200-300 henkeä vetäviä, jos lukuun ei oteta festivaalikeikkoja, joissa väkimäärät laskettiin tuhansissa.
Soittipa yhtye viime vuonna myös ensimmäiset keikkansa festivaalien pääesiintyjänä muun muassa Espanjan Arenal Sound -tapahtumassa. Tätä ennen yhtye oli heittänyt suurimmat keikkansa Japanin-kiertueellaan vuonna 2012.
- Nyt alkavalla kiertueella soitetaan pääasiassa 500-700 hengen paikoissa, Heikkinen sanoo.
Myös yhtyeen uusi levy sinkkulohkaisuineen tuntuu saaneen innostuneen vastaanoton. Ensimmäinen single on saanut Spotifyssä kotimaassa puolisen miljoonaa kuuntelukertaa ja ulkomailla suoratoistoja on miljoonan luokkaa.
Edellisen pitkäsoittonsa itse tuottanut yhtye pääsi tekemään uutukaistaan tuottaja Simon Barnicottin kanssa tämän maatilastudiolla Brittein saarilla. Barnicott on työskennellyt aiemmin muun muassa nimekkäiden brittiyhtyeiden Arctic Monkeysin, Kasabianin, Coldplayn ja Placebon kanssa.
Tuoreimman -lehden mukaan uuden tuottajan kädenjälki näkyy ja kuuluu. Lehden kriitikon mielestä Vagabonds-levy on avausraidasta alkaen täynnä genren vaatimia tarttuvia melodioita, ja mikä tahansa sen kappaleista voisi olla singlebiisi.
Kansainvälistä mediahuomiota bändi on saanut nyttemmin laajasti, aina Espanjan ja myöten.
Saamastaan huomiosta huolimatta alle kolmekymppiset oululaismuusikot tuntuvat pitävän jalat tukevasti maassa.
- Kysyntää syntyy, kun tekee vain riittävän hyviä biisejä, Heikkinen tuumaa.
Hän arvioi myös, että ulkomaille tähtääminen on melkeinpä välttämätöntä, jos tyylilajina on englanninkielinen kitarapop.
Euroopan-kiertueeseen nelikko on varustautunut vuokraamalla keikkabussikseen nightlinerin eli ajopelin, jossa bändi ja viiden hengen kiertuehenkilökunta voivat myös nukkua.
- Tällä kertaa soundcheckit tekevät meidän puolestamme työntekijät - samaan tapaan kuin ammattibändeille, Heikkinen kertoo.
Kiertueen palkka- ja muut juoksevat kulut yhtye rahoittaa pankkilainalla.
- Ihan normaalilla yrityslainalla, jonka opiskelija pystyy saamaan, Heikkinen kuittaa.
Laina maksetaan takaisin keikkapalkkiolla ja vientituella, jota yhtye on hakenut suomalaisen musiikin kansainvälistymistä edistävältä Music Finlandilta.
Muusikot myöntävät, että yliopisto-opinnot ovat nyt toissijaisia. Opintojen pariin palataan, kunhan keikkakiireiltä taas keretään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva