Jotain puuttuu - vai puuttuuko?

Riitta Taulavuori, teksti
Jukka Leinonen, kuvat
Oulu
Tänään lauantaina vietetään neljättä kertaa Valtakunnallista keikkapäivää. Minne sitä Oulussa suuntaisi, jos mielisi vaikkapa tämän teemapäivän kunniaksi päästä elävän musiikin äärelle?
Nuclear Nightclub lopetti vastikään, Lentävää Lautasta ei ole ollut enää aikoihin ja Teatriakin se vain etsii yhä uutta sijoituspaikkaa.
Oulun maineikkaimmista rockklubeista ovat jäljellä Nelivitonen keskustassa ja Ykän Pub Toppilassa. Lisäksi enemmän tai vähemmän rokahtavaa livemusiikkia on toki tarjolla useammassa yökerhossa tai pubissa, kuten Hevimestassa, Ihkussa, Petrellin Saluunassa ja Tähdessä.
vuosi sitten Oulussa oli hyvä tilanne, kun täällä oli useamman kokoluokan paikkoja. Nyt ei enää ole, promoottori Marco Järvenpää Oulun Tapahtumat Oy:stä sanoo.
Yritys järjesti tapahtumia Teatrialle, joka joutui lähtemään Limingantullista asuinrakentamisen tieltä vuoden 2013 lopussa. Suunnitelma Teatrian sijoittumisesta uuteen paikkaan Ranta-Toppilaan raukesi yhteistyökumppani Meri Oulu LTO Oy:n vetäydyttyä hankkeesta.
Uutta paikkaa etsitään yhä, eikä Järvenpää halua hiiskua asiasta enempää tässä vaiheessa.
Parhaimmillaan Teatrian keikoille ahtautui noin 2 500 elävän musiikin ystävää. Toista ääripäätä edusti Nuclear Nightclub, jonka kapasiteetti oli satakunta kuulijaa.
Järvenpään mielestä erityisesti isoja yleisöjä vetävien bändien saaminen on nyt entistä työläämpää, joskaan ei täysin mahdotonta. Isoja keikkoja on nyttemmin järjestetty kaupungin omistamissa halleissa eli Ouluhallissa ja Kärppien "kotiluolassa" Oulun jäähallissa.
Jäähallin historiaan mahtuu useita isoja konsertteja - esimerkiksi 1980-luvulla siellä keikkailivat muun muassa sellaiset suuruudet kuten Rainbow ja Kiss. Viikko sitten jäähallia kansoittivat neljän kotimaisen metallibändin fanit.
- Yhteistyö on toiminut Kärppien kanssa oikein hyvin. Heiltä saadaan koko ajan tietoa siitä, mitä hallissa tapahtuu, Järvenpää kiittelee.
Hän tosin harmittelee sitä, että keikkojen järjestäminen ei ole hallioloissa läheskään niin kustannustehokasta kuin Teatrialla.
45 Specialin ravintoloitsija Ilpo Sulkala huomauttaa, että keikkapaikkatilanne on elänyt Oulussa "aina".
- Ainakin sen noin 30 vuotta, jonka itse olen ollut alalla. Uusien bändien kannalta tilanne on nyt sikäli huono, että niiden on aika vaikeaa päästä keikoille. Ennen bändit saivat helpommin keikkoja, mutta eivät tahtoneet päästä tekemään levyjä. Nyt tilanne on muuttunut päinvastaiseksi.
Keikalle pääsyn pyyntöjä tulee uusilta, tyypillisesti vain pienen kaveripiirin tuntemilta bändeiltä Sulkalan mukaan nykyään paljon.
Nelivitosessa aiotaan vastata tulokasbändien toiveisiin niin, että nämä voivat järjestää keikkansa omakustannusperiaatteella.
- Bändit voivat buukata ja markkinoida omat keikkansa. Täällä ne saavat käyttöönsä laitteet, tilan ja äänimiehen vuokraa vastaan.
Uudet bändit pääsevät soittamaan uuden käytännön mukaisesti maaliskuusta alkaen sunnuntaisin, ennen sunnuntaijamien alkua.
Jos Oulusta puuttuu joku, niin noin 10 000 ihmistä imaiseva areena isojen kansainvälisten artistien konsertteja varten. Tätä mieltä on Superpark Areenan luova johtaja Samu Forsblom.
- Ouluhallissa ja jäähallissa on mahdollista järjestää isoja konsertteja, mutta pääasiassahan ne ovat urheilu- ja tapahtumakäytössä.
Limingantullissa viime syksynä avatun Superpark Areenan Forsblom laskee lähes Teatrian kokoiseksi keikkapaikaksi: sinne mahtuu noin 1 400 ihmistä seuraamaan "ykkösrivin suomalaisartistien" esiintymisiä.
Areenassa on jo ehtinyt esiintyä artisteja Matista ja Teposta Isac Elliotiin, Children of Bodomiin ja Vesa-Matti Loiriin. Myönteistä palautetta on Forsblomin mukaan tullut ainakin paikan akustiikasta.
- Ikuinen ongelma taitaa olla se, miten saadaan viime tipassa konserttiin tulevat nopeasti sisälle.
sulki ovensa pari viikkoa sitten, koska omistajien mukaan heillä ei ollut mahdollisuuksia paneutua riittävästi varsinaiseen ravintolabisnekseen.
Viitisen vuotta toimineen rokkibaarin taru ei ole silti välttämättä aivan lopussa. Klubin omistajiin kuulunut ja sen ohjelmavastaavana toiminut Vesa Ranta kertoo, että neuvottelut jatkuvat ostajaehdokkaiden kanssa.
- Sellainen toivomus meillä baarin perustaneilla kuitenkin on, että se jatkaisi samalla imagolla.
Eli baarissa pitäisi älytä kuunnella yleisön toiveita esiintyjiä valittaessa. Eikä haittaisi, vaikka kattoon jäisi muuan possu kunnianosoituksena Pink Floydille ja sen -levylle.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva