Hiljaisia yksityiskohtia

Pieniä nähtävyyksiä. Raija Korppilan ja Juha Laakson grafiikkaa Galleria Kajasteessa Oulussa, Kajaaninkatu 25, 15.2. saakka.
Ympäristö on täynnä yksityiskohtia, joiden ohi tohotamme päivittäisessä kiireessä.
Joskus katse sattumalta pysähtyy rakennuksen kulmaan tai vaikkapa valon ja varjon kuvioon. Onko tuo kauankin ollut tuossa?
Kajasteen näyttelyssä raahelaisten graafikoiden Raija Korppilan ja Juha Laakson teokset esittelevät juuri noita pieniä yksityiskohtia.
Puiden hiljaisia runkoja, rakenteiden geometriaa, myös yksittäisen lumikiteen suunnatonta kauneutta. Vedokset suorastaan opettavat, miten kannattaa pysähtyä hetkeksi, nollata ajatuksensa ja antaa katseen viedä, vertailla, tulkita ja muistella.
Ensi näkemältä Raija Korppilan vedokset tihkuvat ruusuista, lilaa ja sinistä nostalgiaa. Mutta huomaa myös viereiset kuivaneet kukinnot. Löydä samat luonnosta, jossa ne tänä talvena hädin tuskin yltävät lumenpaljouden yläpuolelle.
Korppilan kaksi Lumen valoa, 2015, vedosta ovat aluksi kuin piilokuvia. Mutta niissä on myös valkoisten lumikiteiden pitsimäiset verkostot.
Juha Laakson vedoksissa Kuuraa, 2014, on samaa lumen valoa ja geometrista kauneutta.
Laakson uusimmat vedokset, pienet Urban City I-VI, 2015, kulkevat oivaltavasti 1900-luvun alun taiteen avantgardismin, jopa tekniikkaa ihannoineen futurismin hengessä.
Laakso on poiminut töihinsä rakennetun ympäristön osia ja kontrasteja. Tekniikan rakenteissa on paljon harmonista kauneutta. Luonnon ja tekniikan yhdistymisessä myös huumoria, kuten teoksessa Urban City VI.
Sarja kokonaisuudessaan opettaa katsomaan vaikkapa talojen katonharjoihin ja siltojen rakenteisiin.
Laakson grafiikan sarja Hiljaisuuden ääni, 2014, esittelee juuri sitä luonnon harmoniaa, mikä on lähellä meitä jokaista. Katse ja mieli voivat levätä puistojen ja metsien puiden runkojen ja lehvästöjen yksityiskohdissa.
Riitta MäkeläCreative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva