Haukiputaalla äänestettiin innokkaasti

Antti Ervasti
Oulu
Haukiputaan kirkkoon näyttäisi olevan sunnuntaina iltapäivällä menossa pienimuotoinen kansainvaellus. Seurakunnassa ovat meneillään kirkkoherranvaalit, ja äänestyspäivä näyttää odottamattoman suositulta.
Uudeksi kirkkoherraksi valittiin Jaakko Tuisku 54,7 prosentilla annetuista äänistä. Toiseksi tuli Jukka Kolmonen 30,8 prosentin ääniosuudella. Erja Järven ääniosuudeksi jäi 13,9 prosenttia.
Äänestysprosentiksi tuli 22,1 prosenttia, ja ennakkoääniä annettiin 12 prosentin verran.
Teologian tohtori Tuisku aikoo tarttua toimeen innokkaasti ja täynnä energiaa. Hän aikoo olla rakentava ja keskusteleva kirkkoherra.
"Haukiputaan seurakunta on monipuolinen ja värikäs, mikä tekee siitä erittäin kiinnostavan mennä töihin. Haluan ryhtyä rakentamaan yhteyttä kaikkiin suuntiin, myös sinne, mistä en saanut ääniä. Haluan luoda hyvää henkeä", Tuisku linjaa tavoitteitaan.
Heti hän ei virkaan astu. Valitusaikoineen aloittaminen vie muutamia kuukausia. Tuisku arvelee, että kesällä voi olla aika aloittaa työt.
Jaakko Kaltakari jää eläkkeelle huhtikuun alussa mutta viettää jo vuosilomiaan. Vs. kirkkoherrana toimii Tuiskun aloittamiseen saakka Arto Neva.
Tiina
ja Mikko Sotaniemi pitävät tärkeänä käydä äänestämässä kaikissa kirkollisissa vaaleissa ja muissakin vaaleissa. He toivoivat näiltä vaaleilta korkeaa äänestysprosenttia, kun kirkollisissa vaaleissa se tuppaa olemaan alhainen.
"Uuden kirkkoherran olisi hyvä saada kosketuspintaa seurakuntalaisiin. Erityisesti nuorempaan väkeen", Tiina Sotaniemi sanoo.
Kirkkoherran pitää olla koko seurakunnan palvelija, odottavat Mari ja Juha Holma.
"Hänen pitää lähestyä seurakuntalaisia omien silmiensä tasolta", he sanovat.
Teija Pirnes-Hyvönen kävi itse äänestämässä jo aamulla ja toi äänestysikäiset poikansa iltapäivällä antamaan äänensä. Hän toivoo, että kirkkoherra yhdistäisi kirkon parissa toimivia ihmisiä riippumatta siitä, mitä heidän taustansa ja uskonnäkemyksensä ovat.
"Odotan myös paljon sitä, että kaikille perheille ja pariskunnille tulisi kirkon kautta lisää toimintaa. Toivon, että kirkko antaisi enemmän meille niin sanotuille tavallisille uskovaisille", hän toteaa.
Vaalilautakunnan jäsen Simo Similä arvioi, että äänestysprosentti oli melko hyvä, koska vaaleista tuli tasavahvojen ehdokkaiden ansiosta erityisen kiinnostavat.
Kun Kaltakari valittiin vuonna 2004, äänestysprosentti oli 12,4.
Vuonna 1996 haukiputaalaisia kiinnosti kirkkoherran valinta, kun Risto Haulosta valittaessa äänestysprosentti oli 32,7 prosenttia.
"Myös nyt oli todellinen valinnan paikka", Similä sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva