Hauki iski aateliseen koukkuun

Daniel Wallenius
Jukka Leinonen kuvat
Kaleva
Kuusamo Kuusamossa päästiin keskiviikkona nauttimaan harvinaisista kuninkaallisista vieraista, kun Wessexin jaarli, prinssi Edward ja hänen puolisonsa kreivitär Sophie vierailivat Ammattiopisto Luovin Avartti-harrastustoiminnassa mukana olevien opiskelijoiden leirillä.
Leirillä oli reilut 30 opiskelijaa ympäri Suomea. Oulun seutu oli runsaasti edustettuna: Oulusta opiskelijoita oli neljä, Muhokselta viisi ja Limingasta kuusi.
Prinssi edusti vierailulla isänsä, Edinburghin herttua prinssi Philipin nimeä kantavaa, vuonna 1956 perustettua The Duke of Edinburgh’s Award -ohjelmaa, joka suomessa tunnetaan Avartti-ohjelmana.
Kuninkaalliset aloittivat leiriin tutustumisen kokeilemalla curlingia ja pilkkimistä. Sieltä matka jatkui lumirakentamiseen sekä opiskelijoiden ensiapu- ja kokkaustaitojen selvittämiseen.
"Curlingista jaarli taisi innostua", audiovisuaalista viestintää Luovin Oulun yksikössä opiskeleva Jesse Murto tuumaa.
Jaarlin curling-menestys jäi arvoitukseksi, mutta useat opiskelijat ja ohjaajat kertasivat epäuskoisina hänen kalaonneaan: Jaarli onnistui nimittäin pilkkimään reilun kokoisen hauen.
Sekä Murto että kiinteistöalaa Oulussa opiskeleva Joni Matinlassi kertovat kuninkaallisten tapaamisen tuntuneen etukäteen hieman jännittävältä.
"Mutta se oli hauska tyyppi, sellainen hymypoika."
Jaarlin ja kreivittären mukana vierailulla kulki noin parinkymmenen hengen seurue.
Itse vierailu pääsi alkamaan puolisen tuntia myöhässä. Aikataulua kiristettiin lennosta, mutta kuninkaallisilla oli silti aikaa tutustua leiriläisten taitoihin.
Lumirakennelmia jaarli kuvaili fantastisiksi. Ensiapurastilla puolestaan painesidettä leirikaverilleen tehnyt opiskelija pääsi toden teolla prinssi Edwardin tentattavaksi, vaikka jaarli esittikin kysymyspatteristonsa hymyillen ja pilke silmäkulmassa.
Kierroksen päätteeksi kuninkaalliset poseerasivat vielä yhteiskuvassa leiriläisten kanssa. Tiivistetystä ohjelmasta pois jäivät vain lähtökahvit, joita jaarli ja kreivitär eivät nauttineet.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva