Avioliitto jakoi kannat

Anni Hyypiö Kaleva
Oulu Haukiputaan seurakuntasalissa ei torstai-iltana juuri vapaita tuoleja ollut, kun kirkkoherranvaalin kolmelta ehdokkaalta Jaakko Tuiskulta, Erja Järveltä ja Jukka Kolmoselta tentattiin mielipiteitä seurakunnan nykyisestä ja tulevasta suunnasta.
Seurakuntalaiset äänestävät uudesta kirkkoherrasta ensi viikolla, kun seurakunnassa vuodesta 2005 palvellut kirkkoherra Jaakko Kaltakari jää keväällä eläkkeelle.
Torstain vaalipaneelissa ehdokkaat olivat hyvin samanmielisiä Haukiputaan seurakunnan nykytilanteesta ja roolista seurakuntalaisen elämässä. He kiittelivät yksimielisesti Haukiputaan omaleimaisuutta ja ahkeraa osallistumista jumalanpalveluksiin.
"Seurakunnan tilanne näkyy sen ihmisten kautta. Täällä kylillä on rohkea itsetunto ja vahva paikallisidentiteetti", Erja Järvi summasi.
Toisaalta tulevalta kirkkoherralta vaaditaan myös ongelmanratkaisukykyä, sillä seurakunnan johtaja joutuu pohtimaan esimerkiksi kirkon kiinteistöjen omistusta ja varojen käyttöä kirkosta eroamisen jatkuessa.
Paikallistason pulmien ohella vaalipaneelin juontaja, Rantapohja-lehden päätoimittaja Juha Virranniemi haastoi ehdokkaita ratkaisemaan myös koko kirkkoa koskevia ongelmia. Erityisesti kysymys kirkon vihkimisoikeudesta jakoi mielipiteitä.
Jukka Kolmosen mukaan kirkon ylin ohje on Raamatussa, jonka viesti on yksiselitteinen - avioliitto kuuluu vain miehen ja naisen välille.
Erja Järvi totesi kirkon nykyisen kannan olevan selkeästi sen puolella, ettei samaa sukupuolta olevia vihittäisi.
Hänellä ei kuitenkaan ole henkilökohtaisesti mitään vihkimisiä vastaan. "Jos kirkolliskokous päättää vihkimisessä toisin, niin minulle käy. Toivon kuitenkin, että papeille jätettäisiin omantunnonvapaus asiassa."
Jaakko Tuisku puolestaan esitti, että Suomeen mahtuisi kaksi avioliittokäsitystä, kirkolle ja yhteiskunnalle molemmille oma.
Kirkkoherran vastuu on mittava, sillä työn kuvaan kuuluu seurakunnassa sekä hengellinen että hallinnollinen johtajuus. Juuri kirkkoherran työhön liittyvä hallintotyö jakoi sopuisten ehdokkaiden mielipiteitä selkeimmin.
Jaakko Tuiskun mukaan hallinto kuuluu oleellisesti työhön: Jollei paperitöistä pidä, ei työhön myöskään kannata hakea.
Erja Järven mukaan hallintotyön mielekkyys syntyy siitä, että paperityöt eivät irtaannu liikaa todellisuudesta. Työn jäljen pitää näkyä käytännön elämässä.
Jukka Kolmonen oli jyrkästi eri mieltä. "En rakasta paperinpyörittelyä, mutta hain työtä silti. Uskon kyllä silti omaksuvani hallinnon työt."
Kirkkoherranvaali on Suomen ainoa suora kansanvaali, jossa henkilö valitaan vakinaiseen virkaan.
Vaaliretoriikasta huolimatta ehdokkaat suhtautuivat varauksella yhtenäisyyksiin kirkkoherranvaalin ja esimerkiksi eduskuntavaalien välillä.
Erityisesti Jukka Kolmonen vierasti rinnastusta vaalikampanjointiin, sillä hän katsoi olevansa pikemmin kutsumustehtävässä.
Jaakko Tuiskun mukaan vaalien tuoma julkisuus ei sinänsä ole pahasta, vaikka moni ehdokas sitä jännittääkin.
"Hyvä, että esille tulee arkinen kuva, sillä aivan tavallista arkeahan me elämme."

Ennakkoäänestys on käynnissä 9.-13.2. Varsinaisena vaalipäivänä 15.2. äänestetään Haukiputaan
kirkossa kello 11.30-20.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva