YTHS täyttää 60 vuotta

Marja Leskinen Kaleva
Oulu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön säädekirjan allekirjoituksesta tulee tänään kuluneeksi kuusikymmentä vuotta. Tapahtumaa juhlistetaan YTHS:n terveysasemilla eri puolilla Suomea viettämällä Opiskelijan omppupäivää.
Omppupäivänä opiskelijoille on tarjolla tietoa muun muassa uusista ravitsemussuosituksista ja omenoita jaetaan myös Oulussa, jonne ylioppilaiden terveydenhoitoasema avattiin syksyllä 1957.
"Tuolloinhan Oulussa ei ollut vielä yliopistoakaan, vaan vastaperustettu lastentarhanopettajakoulu. Opiskelijoita oli 233, joista asiakkaina vuoden aikana kävi 34, hammashoidossa 20", kertaa Oulun YTHS:n historiaa toimistonhoitaja Marja-Leena Solaranta-Vähä. Nyt opiskelijoita on noin 13 000 ja asiakkaita 7 600.
Solaranta-Vähä aloitti YTHS:llä vuonna 1971, ja jos muutoksia oli ehtinyt tapahtua tilojen ja toiminnan osalta paljon ensimmäisen toimintavuosien aikana, riitti muutoksia myös tuleville vuosikymmenille.
Ensimmäisiin yhteisiin tiloihin Linnanmaalle X1:een sairaanhoito, hammashoito ja mielenterveyspalvelut muuttivat vuonna 1977. Tuolloin valmistui yliopiston kolmas rakennusvaihe.
"Tilat olivat modernit, arkkitehdin suunnittelemat. Oli oranssit ovet ja kaapit. Tuolloin myös toiminta laajeni, ja neljä hammaslääkäriä työskenteli kahdessa vuorossa", kertoo hammashoitaja Sinikka Salmela, joka aloitti YTHS:lle harjoittelijana vuonna 1974.
Vaikka itse opiskelijat eivät vuosikymmenten aikana ole kovin paljon muuttuneet, opiskelijoiden sairaudet ovat.
1950-luvulla potilailla oli vaikea-asteisia sotavammoja, ja muita sairauksia olivat keuhkotuberkuloosi ja hammasmätä. 1970-80-luvuilla kamppailtiin sukupuolitaudeista klamydian kanssa ja uudeksi huolenaiheeksi nousi HIV ja AIDSin leviäminen.
1990-2000-luvuille tultaessa lisääntyi matkailun myötä rokotustarve. Myös mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi. Kuvioon astuivat myös allergiset sairaudet ja niska-hartiaongelmat.
"Hammasterveys taas on ollut sellaista aaltoliikettä. Pitkään opiskelijoiden suun terveys parani, mutta viime vuosina reikiintyminen ja paikkaustarve ovat lisääntyneet", Sinikka Salmela sanoo.
Tämän päivän suuria haasteita ovat muun muassa opiskelijoiden mielenterveyshäiriöt ja painonhallinta. Ero aiempaan on suuri, sillä terveysaseman ensimmäisenä toimintavuoden aikana mielenterveyspalveluita käytti yksi opiskelija.
"Opiskelijoille tehtyjen terveystutkimusten mukaan mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan ole lisääntyneet, vaan kynnys hakeutua hoitoon on madaltunut. Lisäksi yleisterveyden ja mielenterveyden välinen yhteistyö on lisääntynyt viime vuosina", selittää muutosta YTHS:n Oulun terveyspalveluyksikön johtaja Riitta Mäkelä.
Seuraavaksi YTHS aloittaa seksuaalineuvonnan etäyhteyksien avulla. Seksuaaliterveyteen ja -neuvontaan liittyvät kysymykset ovat yksi yleisimpiä opiskelijoiden käyntisyitä YTHS:ssä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva