Yhteisten asioiden aktviinen hoitaja

Maija-Leena Ylimaula. Uskonnon ja psykologian lehtori Maija-Leena Ylimaula o.s. Lyytikäinen kuoli Oulussa 10. tammikuuta lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli syntynyt Sortavalassa 15.3.1918.
Ylimaula valmistui Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta 1945. Hän avioitui elokuussa 1944 Kuusamon rajaseutupapiksi nimitetyn Ossi Ylimaulan kanssa.
Lapin sodassa Kuusamo oli poltettu maan tasalle, kirkkoa myöten. Kasvavan perheen ja Kuusamon kansanopiston opettajan toimen ohella nuori papinvaimo osallistui innolla yhteiskunnan jälleenrakentamiseen.
Kuusamossa pariskunta viihtyi kahdeksan vuotta, kunnes muutettiin Paavolaan Ossi Ylimaulan tultua valituksi kirkkoherraksi vuonna 1953. Maija-Leena sai opetustöitä Ruukin yhteiskoulusta.
Kirjoittaminen oli myös tärkeä osa elämää. Päivämiehen vakituisena avustajana 1950-luvulta 1970-luvun alkuun toiminut Ylimaula kirjoitti avarakatseisesti Pappilan äiti pakinoi -palstaa, joka sai positiivista palautetta etupäässä lehden naislukijoilta.
Pakinoiden aiheet käsittelivät opettajan ja naisteologin tehtäviä sekä suurperheen äidin arjen iloja ja ongelmia. Aiheet kumpusivat hänen omasta elämästään, tasapainoilusta julkisten ja yksityisten velvollisuuksien välillä. Kirjoittamista ja esitelmienpitoa hän harrasti elämänsä loppuun saakka.
Opettajaksi Ouluun Maija-Leena Ylimaula siirtyi puolison tultua valituksi Oulujoen kirkkoherraksi 1967. Hän opetti muun muassa silloisessa Oulun yhteislyseossa, Laanilan yhteiskoulussa ja psykologian ja uskonnon lehtorina Oulun lyseon lukiossa.
Ylimaula oli yhteiskunnallisesti aktiivinen jo Kuusamon ajoista lähtien. Hän toimi Keskustapuolueen Pohjois-Suomen piirin varapuheenjohtajana ja naisten piirin puheenjohtajana 1970-71.
Oulun kaupunginvaltuuston jäsen hän oli 69-80 ja toimi varapuheenjohtajana 1970-luvun alussa, ensimmäisenä naisena kaupunginvaltuuston puheenjohtajistossa. Erityisesti kirjastotoimi oli hänen sydäntään lähellä.
Eläkkeelle jäätyään 1981 Ylimaula omistautui taiteelle. Hän perusti kankaanpainantaan erikoistuneen yrityksen, Lystin. Tästä luovuttuaan hän jatkoi nuoruutensa harrastustaan ikonimaalausta sekä posliinimaalausta. Vielä 95-vuotispäivänä hän järjesti taidenäyttelyn.
Leskenä Maija-Leena Ylimaula eli lähes 30 vuotta. Jäkeläistensä ja laajan ystäväpiirinsä elämää hän seurasi rakkaudella. Loppuun saakka hän säilytti optimistisen mielenlaatunsa, lämpimän huumorintajunsa ja kiinnostuksensa ihmisiin ja asioihin, aina hyvyyden voimaan uskoen.
Minna Väliaho
Anna-Maija Ylimaula



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva