Mediatapaus syntyy ilman lapsiakin

Esko Aho Kaleva
Oulun musiikkijuhlilla maaliskuussa nähtävä kokonaan alaston Riisuttuna-tanssiesitys ei välttämättä osoittaudu lapsille ja nuorille yhtään vahingollisemmaksi kuin hengelliset herätyskokoukset tai kielellisesti rajut Kärppä-katsomot.
Todennäköisesti hyvin harva vanhempi on loppujen lopuksi edes jälkikasvuaan kaupunginteatteriin taluttamassa.
Mutta vielä tapahtumattomasta ei voi kukaan tietää. Se on se suuri kysymys, joka on pari viikkoa nostanut ihmisten mielikuvituksen lentoon eri nettipalstoilla.
Hui, mitä kauheaa!
Jes, sinne mennään!
Mielipiteet ovat paatosta täynnä ja jakaantuvat tasaisesti akselille hyi ja mikäs siinä. Näiden välimuotokin on kovin tuttu, EVVK, ei voisi vähempää kiinnostaa.
Heh, heh, nyt teatteriin helikopteria heiluttamaan, kommentoivat viriileimmät lukijat.
Humoristit ja teatterihygienistit riehaantuvat peflettien jakamisesta ilmaiseksi katsojille. He tietävät, miltä esityksessä voi aidoimmillaan tuoksua.
Itä-Suomen yliopiston päivystävä lakiprofessori toteaa kaikille avoimen nakuesityksen liikkuvan laillisuuden rajamailla.
Tieteilijän kommentti liittyy ennen kaikkea siihen, että myös lapset ja nuoret voivat päästä esitykseen huoltajiensa seurassa.
Samalla heräävät lasten suojelijat ja viimeksi teatteriosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.), joka haluaa esitykseen peräti 18 vuoden ikärajan ihan kaiken varalta.
Sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.) on suorastaan pöyristynyt. Hän aikoo esittää lautakunnalle, että Oulun musiikkijuhlasäätiöltä vedetään ainakin osittain tuki pois ensi kaudelta, jos ikärajaa ei esitykselle tule.
Jokunen nettikirjoittaja uhkailee jo tekevänsä lastensuojeluilmoituksen.
Satu Tuomiston Riisuttuna-teoksen taiteellisesta substanssista on puhuttu vähemmän siitä yksinkertaisesta syystä, että teosta ei kukaan ole vielä nähnyt.
Ensi-ilta on alastonesitystä edeltävänä päivänä 14.3. Yleisöllä on silloin vaatteet päällä.
Tuomiston mukaan idea yhdestä kokonaan alastomasta erikoisesityksestä tuli yleisön puolelta. Yhteisnakuilu ei siis kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiin.
Tanssijoiden ja yleisön esiintyminen yhdessä ilman vaatteita ei ole mullistavaa edes Suomessa. Helsingissä vastaavan tyyppinen vaatteeton produktio on jo koettu.
Idea Riisuttuna-erikoisesityksestä hyväksyttiin Oulun musiikkijuhlien hallituksessa, joten festivaali on nyt saanut täsmälleen sitä, mitä tilasi.
Periaatteessa siinä ei pitäisi olla mitään paheksumista, jos myöntyvät aikuiset tietävät minne ovat menossa ja haluavat kokea tanssiesityksen yhdessä alasti.
Tuppuraisen esittämä 18 vuoden ikärajavaatimus tuntuu kuitenkin hätävarjelun liioittelulta.
Samalla perusteella voitaisiin täysi-ikäisyyttä vaatia moniin muihinkin paikkoihin, joissa olemme tottuneet kulkemaan ilman rihman kiertämää; yleisistä saunoista uimahalleihin.
Vaan ketään ei myöskään voi kieltää pohtimasta vakavasti, onko kokonaan alaston tanssiesitys lapsen ja nuoren kehityksen kannalta lainkaan tarpeellinen kokemus.
Ainakin on hyvin yksioikoista, suorastaan lapsellista uskoa, että vain sekaan hyppäämällä voi oppia huomaamaan ihmiselon kerroksellisuuden ja alastomuuden luonnollisuuden.
Väärinymmärryksen vaara on olemassa, varsinkin kun kukaan ei voi tietää kaikkien kanssakatsojien perimmäisiä motiiveja. Meitä on niin moneksi.
Itse en altistaisi lastani tapahtumamarkkinoinnin ja modernin tanssitaiteen koekaniiniksi. Kaikkea ei ole pakko maistattaa, vaikka taiteilija pyytää.
Terveen järjen ja valinnan vapauden käyttö on sallittua myös kulttuuritapahtumissa. Mediatapaus syntyy ilman lapsiakin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva