Kivikauden kylä Nätteporissa

Riitta Taulavuori Kaleva
Ii Nätteporin näyttelytilasta kantautuu melkoinen hälinä. Paikalla on alun toistakymmentä Iin Haminan koulun yhdistelmäluokan 3.-4.C oppilasta rakentamassa näyttelyä viimesyksyisen taidetyöpajan teemasta, kivikauden ajasta ja kalliotaiteesta.
Taneli Ronkainen pyörittelee käsissään hiilenpalaa ja miettii, minkä hahmon sillä seuraavaksi piirtäisi.
"Vähän oudolta tuntuu piirtää tällaisella. Menee käsi heti ihan mustaksi", Ronkainen tuumaa, mutta ei tunnu olevan moksiskaan, vaikka on jo onnistunut tuhrimaan mustaa väriä myös kasvoihinsa.
Viereisellä pöydällä rakennetaan hiilenpalasista sekä havupuun ja pajun oksista kylää jokimaiseman varrelle. Maiseman halkaiseva joki on taiteiltu pahviselle alustalle sinisellä maalilla.
Joki on tärkeä, miettii maisemaa rakentava viiden oppilaan joukko. Joku tietääkin mainita, että kivikauden ajan ihmiset pyydystivät murkinakseen muun muassa kaloja.
Maiseman kimpussa ahertavasta viisikosta Anni Tuomela on varustautunut maaliroiskeiden varalta kenties kekseliäimmin, pukeutumalla mustaan roskasäkkiin.
Ville Jaakola miettii, liittyisikö maisemaan joku tarina. "Yhtäkkiä dinosaurukset heräisivätkin henkiin!"
Kolmannen pöydän äärellä puolestaan kootaan oksanpalasista kotamaista asuinrakennusta ja muuta asumiseen liittyvää rekvisiittaa.
"Maalaaminen on ollut mukavinta", arvioi nuotiota punaisella värillä viimeistelevä Aino Veijola.
"Ja se, kun on saanut tehdä elokuvaa", huikkaa Kiia Heinikoski viereisestä pöydästä.
"Animaatioelokuvan tekeminen on ollut parasta", tuumii myös Niku Kaisto.
Ketään paikalla olevista ei tunnu harmittavan, vaikka he joutuvat rakentamaan nyt uudestaan samoja hahmoja ja maisemia kuin aiemmin syksyllä.
"Ei, vaan kaikkihan olisivat nyt varmasti mieluummin matikan tunnilla", luokanopettaja Tuomas Ojala murjaisee.
Viime syksyn taiteilijatyöpajoissa Haminan ja Iin muidenkin koulujen kolmasluokkalaiset perehtyivät kalliotaiteeseen taidekeskus Kulttuuri-Kauppilan kouluttajien, tekstiilitaiteilija Helena Kaikkosen, kuvataiteilija-keraamikko Antti Ylösen ja valokuvaaja Antti Leinosen kanssa. Työpajoihin osallistuivat myös yhdistelmäluokat.
Työpajoissa tekniikkana oli hiilipiirustus sekä maalaaminen puna- ja keltamultaväreillä. Maisemaan sopivia ihmis- ja eläinhahmoja askarreltiin paperista ja savesta. Lopuksi oppilaiden aikaansaannokset dokumentointiin valokuvaamalla ja animaatioita tekemällä.
Tämän jälkeen työpajojen tuotokset purettiin.
"Taiteilijoilta tuli kuitenkin toive, että työpajojen töistä koottaisiin vielä näyttely", kertoo projektikoordinaattori Taija Jyrkäs.
Hän on kutsunut Nätteporin näyttelytilaan tällä kertaa Haminan koulun oppilaita rakentamaan rekonstruktioita aiemmin tehdyistä kivikautisista maisemista.
"Näyttelyssä on mukana esimerkkejä kaikkien työpajojen töistä", Jyrkäs mainitsee.
Kolmasluokkalaisten taiteilijatyöpajat ovat osa Iin kulttuuriopetuksen innovaatiojärjestelmää eli Innoste-hanketta, jolla halutaan tuoda luovaa opetusta koulutyöhön taiteen keinoin.
Iin kunnan hallinnoimassa hankkeessa ovat mukana Iin koulut, Ii-instituutti, taidekeskus Kulttuuri-Kauppila, Iin taidekoulu ja kunnan nuorisotyö. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.
Kesällä päättyvän hankkeen tuloksia aiotaan hyödyntää muun muassa opetussuunnitelman uudistuksessa sekä tuottamalla oppimateriaalin aineistopankkia, kertoo projektipäällikkö Juha Oravala.
Kunnan tarkoituksena on myös vakiinnuttaa taidetyöpajat osaksi peruskoulun opetusta. Vastedes kunnan kaikille 3.- ja 7.-luokkalaisille tarjotaan ammattitaiteilijan ja opettajan yhdessä toteuttama taidetyöpaja joka vuosi.
Luokanopettaja Tuomas Ojala pitää taidetyöpajasta saatuja kokemuksia hyvinä. "Oppilaat ovat tykänneet tämäntyyppisestä työskentelystä todella paljon."
Kuvataiteilija Antti Ylönen kehuu hänkin oppilaiden innostusta. "Tämänikäinen porukka on niin täysillä mukana!"
Kukin taiteilija veti työpajaansa omalla tyylillään. Ylösen pajoissa hyödynnettiin paljon luonnonmateriaaleja, kuten savea, puunoksia ja käpyjä. "Siveltimetkin tehtiin itse, puutikuista."
Ylönen kertoo, että kalliomaalausten tekoa varten saatiin kallion näköistä pohjaa rutistamalla ja oikomalla voimapaperia. Kalliomaalausten aiheita lapset ideoivat miettimällä voimaeläinhahmoja.
Animaatio-osuudessa liikuteltiin muun muassa savesta tehtyjä ihmishahmoja maisemassa vähän kerrallaan, ja liikkeet tallennettiin kuvaamalla.
"Animaation tekeminen tuntui kiinnostavan lapsia kovasti. Seuraavissa työpajoissa animaatiopuoleen voitaisiin paneutua ehkä vieläkin enemmän", Ylönen miettii jo jatkosuunnitelmia.
Kalliotaidetta animaation muodossa -näyttely on esillä Iin kirjaston yhteydessä Nätteporin näyttelytilassa 10.2.-8.3. Näyttelyyn pääsee tutustumaan kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn avajaisia vietetään 10.2.
kello 12 alkaen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva