Kaunis Poika Mancini näyttämölle Oulussa

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Ouluun ilmestyy etelästä - kuin tyhjästä - lahjakas nuori mies, Poika Mancini, joka sekoittaa pimujen päät. Eletään vuotta 1983. Mestoilla on myös rokkikukko Välde, Kauko Röyhkän alter ego.
Oulun kaupunginteatterissa saa ensi syyskuussa kantaesityksensä musiikkinäytelmä Poika Mancini.
Se perustuu muusikko, kirjailija Kauko Röyhkän uusimpaan, samannimiseen romaaniin. Näytelmässä soi Röyhkän musiikki: uudet biisit ja hitit Paska kaupunki, Kevät ja Talo meren rannalla.
"Tämä on ensimmäinen iso proggis, joka minulta tehdään Oulun kaupunginteatteriin", Röyhkä toteaa.
Poika Mancini liikkuu 80-luvun Oulussa: Nallikarissa, Pyykösjärvellä, Letkunpuistossa, Merikosken voimalaitoksen pyörteissä. Legendaariset kapakat Rattori-lupi ja Hovinarri heräävät eloon.
"Kuvaan sitä Oulua, jota itse olin todistamassa 70- ja 80-luvuilla. Tiesin kaupungin meiningin. Täältä tuli paljon bändejä ja monia merkittäviä juttuja tehtiin."
Poika Mancini on itsenäinen jatko-osa romaanille Miss Farkku-Suomi. Pääosassa on arvoituksellinen ja arvaamaton nuori kitaristi. Väldekin heiluu mukana, mutta sivuosassa.
"Poika Mancinin päähenkilö on kaunis poika, jonka lahjoihin moni uskoo. Sillä on hyvä lauluääni. Se soittaa hienosti kitaraa. Siinä on heti staran elkeet", Röyhkä kertoi Never Grow Oldissa Oulussa keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
"Hän ihailee Beatlesia ja John Lennonia erityisesti."
Röyhkä luonnehtii päähenkilöään poukkoilevaksi.
"Poika Mancinin ongelma on fokusoitumisen puute. Lahjakkuudestaan huolimatta hän ei onnistu hommissaan."
Röyhkä kertoo tavanneensa näitä tyyppejä.
"Ainakin Hesassa oli tyyppejä, joilla oli voimakas halu päästä kuuluisaksi. Jotain meni kuitenkin pieleen. Tämmöisiä tähdenlentoja. Tai huono-onnisia, jotka sekosivat liian aikaisin. Sitten parin vuoden päästä on saatu kuulla surullinen tarina, että on päädytty jonnekin Tukholmaan vetämään jotain paskaa ränniin."
Poika Mancinin nimi saundaa italiaan.
"Henry Mancini sävelsi Pink Pantherin tunnusmusiikin."
Sieltäkö nimi on napattu?
"Ei. Mutta 80-luvun alussa otettiin tuollaisia taiteilijanimiä. Kukaan ei halunnut olla Teppo tai Seppo. Kaikki halusivat olla vähän ulkomaalaisia. Oli Albert Järvinen, Michael Monroe ja Andy McCoy. Minä otin kuitenkin taiteilijanimen, joka on suomalainen", Röyhkä heittää.
Näytelmän on dramatisoinut ja ohjaa Janne Kuustie Oulusta. Poika Mancini on hänelle jo kymmenes Röyhkä-dramatisointi.
"Olen uutterasti tarjonnut Oulun kaupunginteatterille erilaisia projekteja Kauko Röyhkään liittyen. Tämä nyt sitten nappasi", Kuustie kertoo.
"On todella outoa, ettei Oulussa ole aiemmin nähty Röyhkää kaupunginteatterissa. Tämä juttu koskettaa Oulua tapahtumapaikkana ja muutenkin."
Uskonnollisuus kulkee näytelmässä sivujuonteena. Miss Farkku-Suomen varjoon jäänyt pikkusisko Katja on tullut uskoon.
"Minulla oli nuoruudessa ystävätär, jonka kanssa tuli käytyä myös Pro Fide -yhtyeen konsertissa", Röyhkä kertoo.
"Teki välillä mieli sukeltaa sinne uskovaisten puolelle ja katsella mitä on tarjolla. Jotkut Jeesus-jutut kiinnostivat. Ainakin vähän aikaa."
Päärooleihin Poika Manciniksi ja Katjaksi etsitään nuoria esiintyjiä casting-tilaisuuden avulla. Rooleihin voivat pyrkiä esiintymis- ja laulutaitoiset 18-25-vuotiaat. Halukkaiden tulee ilmoittautua tuottaja Elina Terholle 12.3. mennessä.
Poika Mancinin ensimmäisen tyttöystävän Eveliinan roolin näyttelee Oulun kaupunginteatterin uusi näyttelijä, oululaistaustainen Lotta Vaattovaara.
"Tämä ei ole mikään synkkä tarina. Luulisin, että teatterikappaleesta tulee hauska ja svengaava juttu. Siinä on paljon musiikkia", Röyhkä lisää.
Röyhkän musiikin sovituksesta ja bändistä vastaa Tommi Saha, tuttu Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändistä. Muut teatteribändin jäsenet ovat Ville Niska, Riku Syvänen ja Antti Viitala.
Poika Mancini kantaesitetään Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 13.9.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva