Funkkishelmi vailla käyttöä

Antti Goman
Jukka Leinonen kuvat
Kaleva
Oulu Elokuvaohjaaja Peter von Bagh näkisi mielellään lapsuudenkotinsa korjattuna. Hänen mielestään rakennuksessa voisi toimia vaikkapa elokuvamuseo, kuten Kalevan lukijan sivulla sunnuntaina ehdotettiin.
"On kärsimys nähdä mihin tilaan kaunis talo on joutunut, ja tämä voisi olla jonkinsuuntainen ratkaisu", von Bagh kirjoittaa sähköpostitse.
Hänen mielestään rakennus voisi soveltua paremmin esimerkiksi piirimielisairaalan historian esittelyyn. Jos taloon liitetään von Baghin nimi, se pitäisi tehdä hänen isänsä vuoksi.
"Isäni elämäntyö on tällaisen kunnian arvoinen, hänhän alueella toimi. Minä vietin lapsenelämää."
Peter von Baghin isä Konrad von Bagh toimi piirimielisairaalan ylilääkärinä 1930-1960-luvuilla, ja asui perheineen rakennuksessa.
Vuonna 1937 valmistunut rakennus on ollut tyhjillään noin viisitoista vuotta. Von Baghin perheen lisäksi talossa ehti asua kolme perhettä. Vuodesta 1977 vuoteen 1997 rakennuksessa toimi Peltolan päiväkoti.
Rakennus on kokenut pientä ilkivaltaa, mutta on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Pasi Keskitalo
kertoo.
Rakennus kärsi reilut kymmenen vuotta sitten vesivahingon, kun katolta valui vettä rakenteisiin. Rakenteet saatiin kuivaksi, sisällä on päällä peruslämpö, eikä rakennuksen kunto enää rapistu nykyisestä.
Keskitalon arvion mukaan rakennuksen korjaaminen maksaisi miljoonan. Sairaanhoitopiiri ei ole keksinyt luontevaa käyttöä rakennukselle.
Oululaiset arkkitehtiopiskelijat sen sijaan ovat keksineet talolle kymmenen uutta ideaa. Pohdinta sai alkunsa, kun professori Anna-Maija Ylimaula etsi kolmannen vuosikurssin opiskelijoille harjoituskohdetta.
Talo oli Ylimaulalle tuttu jo vuosikymmenten takaa, kun hän harjoitteli alakerran salissa pianonsoittoa yhdessä Peterin sisaren Evali von Baghin
kanssa.
Opiskelijoiden ideat vaihtelevat galleriasta toimistoihin, asuntoihin, kahvilaan ja vuokrattavaan saunaan.
Sairaanhoitopiirin kannalta käyttökelpoisin idea on omaiskeskus, jossa nuorisopsykiatrian potilaat voisivat tavata omaisiaan. Samalla rakennus puutarhoineen voisi toimia osana te-rapiaa.
Talon kohtalo ratkeaa parhaassakin tapauksessa vasta joidenkin vuosien kuluttua.
Sairaanhoitopiiri keskittää Oulun-toimintojaan Oysin yhtey-teen ja pohtii, miten rakennus saataisiin osaksi kokonaisuutta. Toisaalta talo voidaan myös lohkaista irti sairaala-alueesta.
Pasi Keskitalo sanoo, että rakennuksen myynti on yksi vaihtoehto. Hänen mukaansa rakennusta ei kuitenkaan myytäisi asunnoksi, vaikka jollakulla olisi tukku joutilasta rahaa.
"Johonkin yleiseen käyttöön sen pitäisi tulla."
Talon ja alueen käyttöä rajoittaa jonkin verran se, ettei sinne mene yleistä tietä.
Talo on suojeltu merkinnällä SR-2, ja korjaustyöt on tehtävä siten, että sen rakennustaiteellinen ja kulttuurihistoriallinen arvo säilyy.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva