Tuhannen ja yhden yön tieteisseikkailu

Romaani
Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas. Suomentanut Antti Autio. Gummerus 2013.

Hannu Rajaniemen Fraktaaliruhtinas-romaani on Kvanttivaras-trilogian toinen osa.
Ensimmäisessä osassa dilemmavankilasta vapautunut mestarivaras Jean le Flambeur on edelleen ihmiskehonsa ja pellegrinijumalattaren vanki. Vapautumisen ehtona on, että Jean onnistuu murtautumaan Matjek Chenin, fraktaaliruhtinaan mieleen.
Tehtävässä onnistuakseen mestarivarkaan on mentävä maapallolle, jonka asukkaat ja ympäristöt ovat sananmukaisesti muistoja menneistä ajoista.
Rappeuttava villikoodi on vallannut Sirrin kaupungin, jossa vaikutusvaltaisen perheen tytär, Tawaddud, ajautuu keskelle vaarallista valtapeliä. Jeanin avustuksella hän lähtee selvittämään tilannetta.
Edellisestä romaanista tuttu mestarivarkaan apulainen, Mieli, on myös mukana kuvioissa. Mielelläkin on pellegrinijumalattaren kanssa hieman neuvoteltavaa, sillä hän haluaa rakastettunsa takaisin.
Fraktaaliruhtinaan rakenne on Tuhannen ja yhden yön tarinoiden innoittama. Romaani on kerronnallisesti edeltäjäänsäkin moniulotteisempi, mutta jotenkin helpommin hahmotettavissa.
Kuten Tuhannen ja yhden yön tarinoissakin, Fraktaaliruhtinaassa on kehyskertomus, jonka ympärille Rajaniemi kertoo eri henkilöhahmojen välisiin suhteisiin perustuvia tarinoita.
Yhden tarinan sisällä kertoja saattaa ennalta varoittamatta vaihtua, mutta se tuo vain lisää syvyyttä jo valmiiksi haastavaan rakenteeseen.
Tarinoilla on muutenkin suuri merkitys romaanissa. Kvanttivarkaassa vaihdon välineenä toimi aika, Fraktaaliruhtinaassa tarinat.
Romaani tarjoaa lukijalle sekä viihdettä että haastetta.
Se ei ole samalla tavalla veijaritarina kuin edeltäjänsä, mutta tietynlainen kepeys on selvästi mukana.
Toisaalta romaani kestää myös useamman lukukerran, sillä yhdestä kerrasta tulee vain hyvällä tavalla hämmentynyt olo.
Rajaniemi ei peesaa mitään tunnettua nykytieteiskirjallisuuden alalajia, vaan kehittää omaa tinkimätöntä tyyliään, jonka jäljitteleminen on paitsi turhaa myös mahdotonta.
Toisin kuin moni muu kirjailija, joka kerran äänensä löydettyään toistaa sillä itseään kyllästymiseen asti, Rajaniemi pystyy pelkästään yhden teoksen sisällä puhumaan lukemattomin eri tasoin.
Tavallaan hänen jatkuvassa liikkeessä oleva tyylinsä ruumiillistuu Jean le Flambeurin hahmossa - se muuttuu aina kun sitä katsoo, jättäen loputtoman uteliaisuuden.
Linda Pyykkönen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva