Teatteri tähtää nuoriin

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Pelkkää plussaa on Oulun kaupunginteatterin väellä sanottavana lasten- ja nuortenteatterin EU-yhteistyöstä. Platform 11+ -hankkeessa Suomea on edustanut Oulun teatteri.
Kevään aikana poimitaan yhteistyön viimeiset hedelmät: esitykset Face Me ja MITÄH?! päättävät nelivuotisen hankkeen.
"Teatterintekijöille Platform 11+ on ehdottomasti antanut paljon", Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama toteaa.
"Ne teatterilaiset, jotka ovat lähteneet mukaan, ovat päässeet hienoihin projekteihin, esiintymään ulkomaille, tavanneet kollegoita muista maista, pystyneet vaihtamaan kokemuksia ja saaneet uutta intoa tekemiseen."

Oululaiset nuoret
ovat päässeet osallistumaan, tekemään teatteria ja näkemään uudentyyppisiä esityksiä.
"Platform 11+ on kehittänyt nuorten puolen tekemistä Oulun kaupunginteatterissa. Nuorten kanssa yhdessä on tuotettu tekstejä, juttuja, taidetta. Joka vuosi on tullut uusi nuorisoproggis", tapahtumatuottaja Sari Tanner kiittää.
Platform 11+ on antanut mahdollisuuden verrata suomalaista nuortenteatteria keskieurooppalaiseen, jakaa osaamista ja ideoita.
"Kun tehdään nuorille, ollaan ihan ytimessä. Siksi on kiinnostava vaihtaa eri maiden ja kulttuurien kokemuksia, miten tätä kaikkein haastavinta teatteriyleisöä voi lähestyä", Valkama huomauttaa.
Nuoret eivät ole haastavia sinänsä, mutta heidät on vaikea houkutella teatteriin.
Oulun kaupunginteatterista Platform 11+ -yhteistyössä ovat olleet aktiivisimmin mukana dramaturgi Jukka Heinänen, ohjaaja Heta Haanperä sekä näyttelijät Annina Rokka ja Mikko Korsulainen.
Ensimmäisessä Oulun kaupunginteatterin Platform 11+ -tuotannossa Koulupihan tarinoita 2010 mukana olivat oululaisnuoret Oiva Nuojua, Jenni Siuruainen, Sinimaria Tomperi, Raoul Mahj-neh ja Aukusti Kiuru.
Beginning-esityksessä 2011 näyttämöllä nähtiin myös järjestäjä Elina Terho, valosuunnittelija Matti Helske ja äänisuunnittelija Olli Paakkolanvaara.
"Platform 11+ on tarjonnut kansainvälistä ulottuvuutta. Olemme tuoneet Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalille partnereiden esityksiä. Yhteistuotannoissa mukana olijat ovat päässeet tutustumaan erilaisiin teatterin tekemisen tapoihin. Se on suurin anti tekijöille", Sari Tanner sanoo.
Osa Platform 11+:ssa mukana olleista teattereista haluaa jatkaa yhteistyötä uudessa hankkeessa. Oulun kaupunginteatteri ei aio liittyä joukkoon.
"Platform 11+ -hanketta vetänyt porukka on valmistellut jatkohakemusta. Me puntaroimme kokonaisuutta ja päädyimme siihen, että emme ilmoittaudu jatkoon mukaan", Valkama kertoo.
"Partnerit Euroopasta eivät ole toimineet vastaavassa kokoluokassa ja vastaavalla tavalla kuin Oulun kaupunginteatteri. Heillä ei ole tämmöistä repertuaariteatteria, eli teatterit ovat pystyneet irrottamaan ihmisiä helpommin."
Tämän seikan Valkama nostaa esiin isoimpana yhteistyön haasteena.
"Käytännössä jos näyttelijä tarvitaan kuukaudeksi johonkin projektiin, hän on meiltä vuoden poissa muista jutuista. Se on ollut vaikeus."
Valkama korostaa Platform 11+ -hankkeesta saatuja hyviä kokemuksia.
"Jatkamme samojen teemojen käsittelyä omasta talosta lähtöisin. Ollaan aktiivisia suhteessa täkäläisin nuoriin ja tehdään oma-aloitteista yhteistyötä. Meillehän jäi tästä verkosto olemaan. Siitä voidaan jatkaa monilla tavoilla."
Kaupunginteatterin vetämä Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali palkittiin Lasten ja nuorten teatteriteko -palkinnolla viime vuonna. Toukokuussa festivaali järjestetään 32. kerran. Teemana on katu ja sen taide.
"Festivaali tuo Ouluun kymmeniä esityksiä nuorelle yleisölle", tapahtumatuottaja Sari Tanner lupaa.
Festivaalin avajaisnäytöksenä 20.5. nähdään Julian Owusun, Antti Kyllösen ja Kalle Jurvelinin (video) käsikirjoittama katutanssiesitys, jonka työnimi on Ruutana. Siinä tanssivat Julian Owusun ja Antti Kyllösen lisäksi Mia Jaatinen, Paula Puumalainen ja Niko Haikala.
Ruutana on Pohjois-Suomen katutanssiyhdistyksen, Oulun kaupunginteatterin ja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen yhteistuotanto.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva