Sissipäällikön kotikonnuilla

Anna Leinonen
Jukka Leinonen, kuvat
Kaleva
Oulu Vesalan kylässä, Ouluntien ja Huttukyläntien risteyksessä on pieni metsikkö, jonka keskellä kohoaa jyhkeä patsas.
Luonnonkivistä tehdystä patsaasta hahmottuu miehen karut kasvot. Päätä koristaa paksu lumikerros, ja jalustassa lukee "Vesainen".
Kevättalven päivänä patsasta peittää kuura, joka tekee miehen ilmeestä hieman surumielisen.
Patsas kuvaa historiallista sissipäällikköä Pekka Vesaista. Joissakin lähteissä mies tunnetaan myös Juho Vesaisena. Vesalan kylä on saanut nimen hänen mukaansa.
Kylässä asuvalle Helena Nylanderille patsas on tuttu. Hän asui lapsena aivan patsaan tuntumassa ja useita metriä korkea patsas oli hyvä leikkipaikka.
"Kiipeilimme siinä lapsena. Nythän siinä on aidat ympärillä ja sinne ei saa enää kiivetä."
1500-1600-luvuilla eläneen Vesaisen on täytynyt olla vaikutusvaltainen ja tärkeä mies. Turhanpuhujalle tai vötkäleelle ei pystytettäisi patsasta vuosisatojen päästä.
Vesaisen elämästä liikkuu paljon tarinoita, joiden todenperäisyyksistä ollaan montaa mieltä.
Kohtalaisen yksimielisiä ollaan siitä, että rohkea ja kookas Vesainen johti alueen miesten tekemää kostoretkeä Venäjän Karjalaan. Sitä oli edeltänyt venäläisten tekemä ryöstöretki Pohjanlahden rannoille.
Pakoilu ja poltettujen talojen uudelleenrakentaminen turhauttivat alueen asukkaita siinä määrin, että Vesainen sai kavereita ryöstöretkelleen.
Koston kierre jatkui. Ryöstösaaliinsa kanssa kotiutunutta Vesaista oli vastassa palanut talo. Vaimo oli otettu venäläisten vangiksi ja kaksi lasta oli tapettu. Takaa-ajon jälkeen Vesainen sai kuitenkin pelastettua vaimonsa venäläisten kynsistä.
Pekka Vesainen tuskin tuntisi kotikyläänsä nykyasussa. Kylään on rakennettu viime vuosina paljon ja alueella on rinnakkain vanhoja pihapiirejä ja uudehkoja omakotitaloja.
Nykyisin Helena Nylander asuu perheensä kanssa parin sadan metrin päässä Vesaisen patsaasta. Hän viihtyy kotikylässään. Ulkoilmaharrastuksista pitävälle Vesala on hyvä paikka asua.
"Kirkonkylällä on hiihtoladut ja latuja on nyt tehty myös tähän Vesalaan. Myös kelkalla pääsee menemään. Uimahallia tosin kaipaan", Nylander kertoo.
Kesällä harrastusmahdollisuuksiin vaikuttaa asutuksen vieressä virtaava Kiiminkijoki, josta löytyy uimapaikkoja.
Nylander kertoo, että jokivarteen on tehty myös venepaikkoja. Kalastusmahdollisuudetkin ovat hyvät, sillä Vesalan kylän kohdalla kuohuu Aittokoski.
Matkaa Vesalasta Ylikiimingin kirkonkylään on noin viisi ja Oulun keskustaan noin 30 kilometriä. Se ei ole Nylanderin mielestä paha matka palvelujen äärelle. Omalta kylältä löytyy koulun ja päiväkodin lisäksi grilli.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva