Seitsemän metrin leiskautus

Markku Rättilä
Pekka Peura kuvat
Kaleva
Liminka Eero Lotvonen nostaa laskettelusukset olalle ja kapuaa monot kopisten kohti vasta valmistuneen hyppyrimäen tornia Limingan Rantakylän virkistysalueella. Ylös päästyään hän napsauttaa monot suksiin ja tähyää alas.
"Joko saa tulla", mies kysyy hyppyrin nokan viereen asemiin asettuneelta Kalevan kuvaajalta ja tapausta ikuistamaan saapuneilta mäen puuhamiehiltä.
"Antaa tulla", porukka huikkaa kuin yhdestä suusta.
Saman tien Lotvonen syöksyy ränniin puolikyyryssä asennossa, ponnistaa nokalta kevyesti ja mäjäyttää muutaman metrin hallitun ilmalennon jälkeen varman alastulon rinteeseen. Siitä mies liukuu vinhasti montun pohjalle ja tekee kurvijarrutuksen niin, että lumi pölisee.
"Paljonko meni", Lotvonen utelee montun pohjalta, mairea hymy suupielissä. "Oisko viisi metriä", vastaa silmä tarkkana hyppyä seurannut Pekka Äijälä, jonka kanssa Lotvonen on rakentanut Heikki Laurilan suunnitteleman mäen ammattiopisto Luovin opiskelijoiden avustuksella, kunnan antamista puista.
Limingan K17-hyppyrimäki on korkattu, ainakin puolivirallisesti. Tapahtumaa ovat seuraamassa Kalevan ja Äijälän lisäksi Limingan mäkihypyn pioneereihin lukeutuva Reino Sevon, 75, sekä kunnan liikuntapaikkamestari Pekka Tervo.
Vaikka rakentajina ja ensimmäisinä laskijoina ovat ikämiehet, on Rantakylän hyppyrimäki tehty ensisijaisesti nuorille.
"Pitää innostaa nuoria pois ilkeyttä tekemästä ja tietokoneen äärestä ulkoilemaan", 1950-luvulla hyppäämistä harrastanut Reino Sevon sanoo. Hän aikoo vielä itsekin hypätä mäestä.
"Siinä riittää Matti Nykäsellekin haastetta, että hyppää vielä 75-vuotiaana", Pekka Äijälä sanoo.
Tarkoitus on, että jo tänä talvena mäkeen saadaan ohjattua toimintaa ja lajille uusia harrastajia. Joku voi sitten joskus nousta isompiin mäkiin ja vaikka maailman huipulle asti. "Tämä voi tuntua höpöhommalta, mutta Virpiniemen mäestä Hautamäen Matti ja Jussikin ovat maailmalle ponnistaneet. Alkeet opitaan pienessä mäessä", Sevon sanoo.
Ensimmäiset kisat mäessä on tarkoitus hypätä vielä tänä talvena. Viralliset vihkiäiset vietetään vasta seuraavilla lumilla.
Eero Lotvonen kiipeää uudelleen torniin. Mäkiennätys paranee ensin kuuteen ja lopulta seitsemään metriin.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva