Sairaanhoitopiiri myy Peuhun tilan

Markku Rättilä Kaleva
Oulu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kauppaa Oulunsalossa olevaa virkistyskohdettaan Peuhua. Monta rakennusta ja ison maa-alan sisältävä kiinteistö sijaitsee Oulun lentokentän takana merenrannalla.
"Tarkoitus on myydä Peuhu tämän kevään aikana", sanoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kyösti Juujärvi.
Hallitus käsittelee myyntiä kokouksessaan 18. maaliskuuta.
Peuhu on toiminut sairaanhoitopiirin henkilöstön virkistyspaikkana ja sitä on takavuosina vuokrattu myös ulkopuolisille. Peuhua on käytetty muun muassa erilaisten juhlien kuten häiden ja kokousten pitopaikkana. Viime aikoina sitä ei ole enää tarjottu vuokrattavaksi.
Peuhu on jäänyt sangen vähäiselle käytölle. Isojen rakennusten huolto ja ylläpito tulevat myös kalliiksi. Sairaanhoitopiirin intresseissä on päästä eroon turhista kuluja aiheuttavista tiloista.
Strategiana on Juujärven mukaan luopua omistuksista, jotka eivät kuulu sairaanhoitopiirin ydintoimintaan.
Peuhun ohella myytävänä on Oulun keskustassa Uudellakadulla sijaitseva iso osakehuoneisto. Siinä on aikoinaan ollut laboratoriotoimintaa. Nykyään vastaavat toiminnot pyritään sijoittamaan sairaala-alueen seinien sisäpuolelle.
Juujärven mukaan muita tilojen myyntihankkeita ei ole toistaiseksi vireillä. Periaatteessa sairaanhoitopiiri voisi luopua ainakin Muhoksella sijaitsevasta entisestä sairaalasta Päivärinteestä. "Sille meillä ei ole omaa käyttöä. Tilat on vuokrattu ulkopuolisille tahoille."
Peuhusta pyydetään 550 000 euroa. Sillä saisi 12,8 hehtaaria maata merenrannalta rakennuksineen. Taloista löytyy majoitus- ja keittiötilaa, oleskelutilaa, pihapiirissä on varasto ja rannalla iso saunarakennus.
Rakennusoikeutta Peuhun alueelle ei ole luvassa lisää ilman kaavamuutosta. Kaavaa tuskin lähdetään herkästi muuttamaan sillä ranta on natura-aluetta.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva