Rakennusmestari Kangas

Konsertti
Oulu Sinfonia. Johtajana Juha Kangas. Oulun kaupungintalon juhlasalissa 21.2.

Wolfgang Amadeus Mozart -ohjelmiston lisäksi Juha Kankaan vierailut Oulu Sinfonian edessä ennustavat yleensä tarkkaa, omaperäistä ja kekseliästä musiikin tekemistä. Samaa viritystä ilmeni tälläkin kertaa.
Täpötäytenä vähän tumppu kaupungintalon juhlasali ei tosin ole akustisesti paras mahdollinen konserttipaikka, vaikka uusrenessanssin arkkitehtuuri tietysti sopii paremmin Mozartin pariksi kuin esimerkiksi Tulindbergin salin puinen syli.
Keittiöhenkilökunnan kilistelyt eivät nyt kuuluneet taustalta, kuten usein on tapahtunut. Vaan eipä saatu väliaikatarjoiluakaan. Fifty-sixty siis.
Mozartin Sinfoniasta nro 36 Kangas kaivoi irti kaikki mahdolliset vastakkaisuudet ja rakenne-elementit lähes pedanttisuuteen asti.
Välillä toivoi, että kapellimestari olisi useammin päästänyt orkesterin irti omilleen, kun musiikin luonnekin sitä niin poikamaisesti vaati.
Johann Sebastian Bachin Orkesterisarjassa nro 1 Kankaan rakennusmestarius oli paikallaan, sillä lähes matemaattisesta materiaalin hallinnasta Bachin nerokkuuskin kumpuaa myös näissä ylevissä tanssisarjoissa.
Einojuhani Rautavaaran teos
esitteli romanttisen paksua, kerroksellista jousiorkesterisatsia, jossa "harmoninen kitka" todellakin jarrutteli esiin pyrkivää valon häilyvää energiaa.
Esko AhoCreative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva