Pääpaloasema Huuhkajan-puistoon

Kari Sankala Kaleva
Oulu Uusi Oulun Raksilan paloaseman korvaava pääpaloasema on menossa Huuhkajanpuistoon.
Apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittää tiistaina kokoontuvalle Oulun kaupunginhallitukselle, että keskuspaloasema rakennettaisiin Huuhkajanpuistoon ja tarvittavat kaavamuutokset aloitettaisiin välittömästi.
Huuhkajanpuisto ei ollut mukana ensimmäisissä sijoituspaikkavaihtoehdoissa, vaan tammikuun lopulla kaupunginhallituksessa ykköspaikaksi oli ehdolla Poikkimaantien ja Kainuuntien risteyksen tienoo lähellä Maikkulan vesi-
tornia.
Kaupunginhallitus kuitenkin nosti tuolloin Huuhkajanpuiston mukaan kilpailuun ja edellytti vertailtavaksi Huuhkajanpuistoa ja Poikkimaantien risteysaluetta keskenään.
Huuhkajanpuiston puolesta puhuvat paremmat saavutettavuusajat ykkösluokan riskialueille ja kustannustehokkuus.
Sijoittamalla keskuspaloasema Huuhkajanpuistoon Ouluun ei tarvitse välittömästi rakentaa viidettä paloasemaa Linnanmaan alueelle.
Huuhkajanpuiston vaihtoehdossa myös ambulanssit voidaan sijoittaa keskuspaloasemalle. Puisto sijaitsee aivan Oulun yliopistollisen sairaalan ja kaupunginsairaalan välittömässä läheisyydessä.
Huuhkajanpuiston keskuspaloaseman kustannukset olisivat 11,9 miljoonaa euroa. Poikkimaantien risteykseen rakennettaessa hintalappu olisi 11,7 miljoonaa euroa.
Nykyisen paloaseman peruskorjaus ja uusi asema Linnanmaalle maksaisivat 12 miljoonaa euroa.
Paloaseman käyttökustannukset olisivat 1,3 miljoonaa euroa vuodessa Huuhkajanpuistossa ja Poikkimaantien tienoilla, kun Raksilassa käyttökustannukset nousisivat 1,7 miljoonaan euroon.
Raksilan keskuspaloasema on kärsinyt huonosta sisäilmasta, joten se vaatii joka tapauksessa peruskorjausta. Lisäksi Raksila on ehdolla Kärppien haaveilemalle areenalle.
Paloaseman sijoittamisessa arvioidaan riskialueiden saavutettavuus. Riskitekijät arvioidaan muun muassa väestömäärän, rakennusten määrän ja koon sekä tulipaloriskin ja tapahtuneiden onnettomuuksien perusteella.
Oulussa ykkösriskialueita ovat muun muassa keskusta, Taskila-Toppila ja Linnanmaa, joihin pitää päästä kuudessa minuutissa hälytyksestä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva