Oulusta etsitään kultaa

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Nordic Mines AB hakee valtavaa kultavarausta Pohjois-Oulusta. Viime elokuussa Tukesille saapunut varausilmoitushakemus on 813 neliökilometrin laajuinen: sellaisenaan se peittäisi lähes viidenneksen koko uuden Oulun pinta-alasta.
Ruotsalaisen kaivos- ja malminetsintäyhtiön varaustoiveen alle jäävät muun muassa Haukiputaan keskusta sekä Pateniemi. Varausilmoitus onkin tehty Haukiputaan nimellä. Kanta-Oulun pohjoisten kaupunginosien lisäksi se kattaa alueita myös Yli-Iissä, Kiimingissä sekä merellä.
"On se aika poikkeuksellinen hakemus. Eihän taajamiin ja varsinkaan kaupunkitaajamiin haeta minkäänlaista kaivoslain mukaista aluevarausta", sanoo ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Tukesilta Rovaniemeltä.
Varauksen kokoluokka sen sijaan on Keskitalon mukaan tavanomainen. "Perusvarausvaiheen alueet ovat laajoja, mutta pienenevät murto-osaan jos haetaan malminetsintälupaa. Jos haetaan ylipäänsä."
Varaus ei ole mikään kaivos. Varauksella vasta etsitään malmiaihetta. "Laskentakaava on se, että yksi tuhannesta malmiaiheesta päätyy kaivostoimintaan", Keskitalo suhteuttaa.
Varaus ei siis tarkoita välttämättä vielä mitään. "Se antaa meille etuoikeuden kahden vuoden sisällä hakea tutkimuslupaa", kertoo Nordic Minesin malminetsintäpäällikkö Peter Finnäs.
"Tämä ei ole mikään valtaus, tämä on varaus", hän tähdentää.
"Tämä on osa meidän perustutkimusta. Alue on rajattu aika ylimalkaisesti, mutta sitä on tarkoitus seuraavassa vaiheessa pienentää," Finnäs toteaa.
Kaupunkialueet rajataan ulkopuolelle. "Kaupunkialueella me emme liiku. Tutkimukset tehdään maaseutupuolella."
Kaupungista ei Finnäsin mukaan saa kunnolla edes näytteitä. Kultasuonen taas pitäisi olla melkoinen, että siihen ikinä pääsisi asuinalueella käsiksi.
Tutkimustyötä, jopa kairausta, voisi tehdä ilman varaustakin maanomistajan luvalla. Rahoja ei kuitenkaan haluta panostaa tutkimukseen, koska joku toinen yhtiö voi iskeä väliin ja varata lupaavan alueen.
Finnäsin mukaan varauksia lisää se, että varsinaisia malmintutkimuslupia joudutaan odottamaan jopa 3-4 vuotta. "Siksi yhtiöt enemmän ja enemmän tulevat tekemään näitä varauksia, että saavat etuoikeuden."
Nyt talvella yhtiön tutkimusryhmä penkoo taustaraportteja pohjustaakseen sitä, missä nurkissa kiviä pitäisi erityisesti potkiskella esiin. Etusijalla ovat alueet, joissa näkyy kalliota ja moreenia, siis irtokiviä.
Isommin ei varauksella saa tehdä töitä. "Jos lapiolla kaivetaan pieni kuoppa, niin se peitetään, ettei mitään jälkiä jää luontoon."
Kenttätyötä varten palkataan yleensä geologian opiskelijoita toukokuusta syyskuulle. Kun työt alkavat, maanomistajia on alueella niin paljon, että asiasta ilmoitetaan lehdessä. "Toivon, että tänä vuonna", Finnäs sanoo.
Suuri alue mahdollistaa Finnäsin mukaan paremmin poikkeamalöydökset. Kaavailuissa on lohkare-etsintää sekä geokemiallista kartoitusta. Kullan ohessa etsitään muitakin metalleja, kuten kuparia.
Yhtiön etsintä keskittyy lähivuosina Suomeen. Varausilmoituksia on jätetty Kuusamoa, Pohjanmaata ja Etelä-Suomea myöten. Vanhoista varauksista osa on raukeamassa vuoden lopulla.
Oulun seudulla varausilmoitusta haetaan Geologisen tutkimuskeskuksen kullantutkinta-alueen kylkeen, joka kulkee nimellä Kupsunen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva