Oululaisen astrokuvaajan kolmi-ulotteiset tähtisumut niittävät maine

Janne-Pekka Manninen Kaleva
Oulu Oululainen astrokuvaaja J-P Metsävainio on valokuvannut kaukaisia taivaankappaleita jo vuosien ajan Oulun keskustasta käsin.
Tasaisin väliajoin Metsävainion kuvat herättävät niin tieteellisten kuin populaarijulkaisujen mielenkiinnon, ja viime viikolla kävi jälleen niin, kun amerikkalainen Wired kirjoitti Metsävainion tuoreista 3d-animaatioista, jotka kuvaavat tuhansien valovuosien päässä olevia tähtisumuja.
Metsävainion netissä julkaisemissa animaatioissa voidaan esimerkiksi nähdä, kun kamera ajaa läpi 11 000 valovuoden päässä olevasta kuplasumusta. Animaation pohjalla on Metsävainion ottama valokuva.

Valokuvan lisäksi
hän käyttää mitattavissa olevaa dataa ja päättelee muun muassa valosta taivaankappaleiden etäisyyksiä kolmiulotteista mallia varten.
Tuloksena on animaatio tähtisumusta, jota voi katsella eri kulmasta ja hahmottaa sen tilavuutta.
"Katsojalle tämä tietysti havainnollistaa asiaa aivan eri tavalla kuin kaksiulotteinen kuva", Metsävainio sanoo. Mies itse ei pidä animaatioitaan kovin kummoisina; hänelle ihmeellisempiä ovat 3d-printit eli kuvat, joita voi katsoa kolmiulotteisina ilman apuvälineitä kuten erityisiä 3d-laseja.
Metsävainiolle kysymys on taiteellisesta ilmaisusta ja hänelle tärkeintä on itse kuvaaminen, ei median tai yleisön huomio.
"Kuvaisin silti, vaikka näitä ei kukaan katsoisikaan. Olen utelias ja näitä on hauska tehdä", Metsävainio sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva