Musiikin sisältö ratkaisee

Esko Aho Kaleva
Oulu Oulujoen seurakunnan kanttorin Lauri Nurkkalan mukaan merkillepantavin muutos Oulun kirkkomusiikkitoiminnassa viime vuosikymmeninä on ollut se, että alan suuria teoksia esitetään entistä useammin.
Pääsiäisen aikaan kirkoissa soivat passiot, pyhäinpäivänä sielunmessut ja jouluna oratoriot.
"Tässä mielessä musiikkitoiminta seurakunnissa on muuttunut kovastikin. Resursseja riittää, kuoroja on tullut lisää ja alueella vaikuttaa innokkaita ihmisiä, jotka haluavat sitoutua esityksiin", Nurkkala kertoo.
Huomenna maanantaina alkava Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien Seurakunta soikoon! -kirkkomusiikkiviikot pyrkivät tuomaan kuultavaksi alueen koko kirkkomusiikin paletin.
Nurkkala on viikkojen taiteellinen johtaja, mutta ohjelma on koottu musiikillisen johtoryhmän yhteistyönä ja talkoohengessä. Rahaa festivaalilla ei paljon liikutella.
Perinteinen klassinen kirkkomusiikki muodostaa Oulun alueella yhä tarjonnan valtavirran. Kokeiluihin oman aikamme ohjelmiston ja soittimien kanssa ryhdytään harvemmin.
Poikkeuksiakin toki löytyy, kuten esimerkiksi Karjasillan seurakunta, joka on kunnostautunut muun muassa jazzin ja maailmanmusiikin esille tuojana.
"Ei sitä voi kiistää. Johann Sebastian Bach on useimpien kanttorien mielimusiikkia samoin kuin pyhäinpäivästä puhuttaessa Wolfgang Amadeus Mozartin Requiem. Ehkä ihmiset ajattelevat myös kuulijoiden mieltymyksiä valitessaan teoksia", Nurkkala sanoo.
Taiteellinen johtaja painottaa, että omimmalta tuntuvaa musiikkia esitetään aina mieluiten. Oulun seudulla kirkkomusiikki on vielä luontevasti esillä monissa kodeissa.
"Itsellenikin viihteen tekeminen on vierasta, vaikka nyky-yhteiskunnassa sitä tulee ovista ja ikkunoista. Kirkkomusiikin lippua kannattaa pitää korkealla!"
Uskonnollisissa yhteisöissä on kautta aikain keskusteltu, mikä sopii ja mikä ei, ovatko rummut, haitari ja sähkökitara synnillisiä kapineita.
"Joillekin jokin tietty soitin voi olla vieraampi kuin toinen, mihin myös arvioijan ikä varmasti vaikuttaa. Vielä sata vuotta sitten joku saattoi pitää viuluakin paholaisen soittimena", selvittää Nurkkala.
"Millä tahansa instrumentilla voi soittaa rienaavasti tai fiksusti. Musiikin sisältö ratkaisee, ei soitin."
Eniten oman aikamme sävellyksiä Seurakunta soikoon! -viikoilla sisältyy Pohjan sotilassoittokunnan ja puhallinorkesteri Viventin yhteiskonsertin konserttiohjelmaan tiistai-iltana tuomiokirkossa.
Kirkkomusiikkitapahtuma järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran, silloin vain viikon mittaisena.
"Päätimme pidentää keston kahteen viikkoon, koska mukaan tuli lisää musiikin tekijöitä uuden Oulun myötä", Nurkkala kertoo.
"Koko tapahtumaa leimaa yhteistyö, ei pelkästään seurakuntien kesken, vaan myös Oulun seudun ammattikorkeakoulun, konservatorion ja Pohjan sotilassoittokunnan kanssa. Olemme halunneet tuoda esille kaiken alueella olevan tietotaidon. Tilaisuuksia järjestetään eri puolilla laajentunutta Oulua."
Alueen ulkopuolista osaamista kirkkomusiikkiviikoille tuo Esko Kallion johtama espoolainen Candomino-kuoro, joka konsertoi tuomiokirkossa 23. helmikuuta.
Candomino perustettiin 1967. Nimensä yli 20-henkinen kuoro on saanut latinan kielen sanoista Cantate Domino - laulakaa Herralle.
Lauri Nurkkalalla on espoolaisiin hyvät, lämpimät suhteet jo pidemmältä ajalta.
"Olen tehnyt kuoron kanssa yhteistyötä vuodesta 1989 ja muun muassa kirjoittanut sille yli 50 sovitusta. Candominossa laulaa myös muutamia entisiä oululaisia."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva