Oululla on miljardiomaisuus

Kari Sankala Kaleva
Oulu Oulun kaupungin omaisuus ja omistukset on listattu ja arvioitu. Oulu-konsernin omistus 1. tammikuuta 2013 oli yli 2,5 miljardia euroa.
Peruskunnan osuus omaisuudesta on yli 1,6 miljardia euroa, josta maa- ja vesialueiden arvo on 290 miljoonaa euroa. Liikelaitosomistus on 775 miljoonaa euroa.
Päättäjät tekevät selvityksen perusteella Oulun omistajapoliittiset linjaukset keväällä.
Viranhaltijat ovat käyneet läpi omistusten strategisen merkityksen ja niiden mahdollisen markkinapotentiaalin. Luokitteluasteikko on yhdestä viiteen.
Esimerkiksi kaupungin omistamat rakennukset ovat toimintojen kannalta strategisesti merkittäviä 4,5. Markkinoilla niillä ei ole suurta kysyntää, joten markkinapotentiaali jää 1,0:een.
Maa- ja vesiomistuksen strategiapotentiaali on 4,5, kun markkinapotentiaali on 2,0. Kaavoitettujen tonttien markkina-arvo nousee 2,5:een.
Peruskunnan omaisuudesta paras markkinamenekki olisi 220 miljoonan euron sijoituksilla. Niiden markkinapotentiaalin uskotaan olevan 4,5. Strateginen merkityskin nousee 4,0:ään, sillä kaupunki haluaa omistaa oululaisille tärkeiden alojen osakkeita.
Arvokkainta osaa Oulun kaupungin omistuksessa ovat suuret liikelaitokset Oulun Energia ja Oulun Vesi. Kummankin strateginen arvo on pistetty huippuunsa vitoseen.
Markkinapotentiaaliksi, eli kuinka hyvin liikelaitokset menisivät kaupaksi, on arvioitu 4.
Liikelaitoksista Oulunsalon kulttuuri-instituutti saa heikoimmat arviot ykkösen niin merkityksestä kuin kaupallisesta kiinnostavuudesta.
Oulun Energiassa voi tulla eteen yhtiöittäminen kokonaan kaupungin omistukseen. Oulu seuraa lainsäädäntöä ja käyttää hyväkseen koko siirtymäajan, koska kunnalliset liikelaitokset eivät maksa osakeyhtiöiden tapaan veroa valtiolle.
Oulun Vesi jatkanee liikelaitoksena kuten Oulun Jätehuolto. Sen sijaan Oulun Satama ja Nallikari muutetaan kaupungin 100-prosenttisesti omistamiksi yhtiöiksi 2014 alusta.
Tytäryhtiöissä Oulun merkittävimmät omistukset löytyvät energiatoimialalta.
Oulun Energian Siirto ja Jakelu Oy jatkaa sataprosenttisena tyttärenä.
Oulun Sähkönmyynti Oy:ssä kaupungin lisäksi on mukana alueellisia energiayhtiöitä Kemistä, Keminmaasta, Raahesta, Rantakairasta, Tervolasta ja Torniosta. Oulu omistaa yhtiöstä 60,37 prosenttia.
Oulu on valmis laajentamaan omistusta, mutta yhtiö pidetään tytäryhtiönä. Samoin Oulun Energia Urakointi Oy:n omistusta voidaan laajentaa.
Vuokra-asuntopuolella Sivakka-yhtymä Oy:ssa arvo on 254 miljoonaa euroa. Sivakasta löytyy markkinapotentiaalia 4:n verran. Sivakka pidetään kaupungin omistuksessa ja siihen sulautuu pienempiä asunto-osakeyhtiöitä tänä vuonna.
Muistakin yhtiöistä löytyy kirjauksia. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n toiminnat keskitetään osaksi aikuiskoulutusta.
Oulun Pysäköinti Oy jatkaa keskustan pysäköintiyhtiönä. Kiiminkijoen Opisto Oy puretaan organisaatioon.
Oulun Seudun Kuntoutussairaala Oy lakkaa osaksi kaupungin sairaalaa. Pohjoinen elokuva- ja media-säätiö, POEM-säätiö, aiotaan lopettaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva