Metrotyttöjen jalanjäljissä

Arto Kiuru
Oulu Neljä vihreisiin huiveihin ja tummanpuhuviin esiintymisasuihin sonnustautunutta naista kokoontuu keskustan palvelukeskuksen kirjastoon Oulussa. He ottavat pöydän ääressä hyvän asennon ja alkavat laulaa.
"Meitä ei liika rikkaus paina, muut voivat pilkata aina, meillä auki on maa, kulkea saa - rinnakkain", raikaa komea neliääninen laulu palvelutalon kirjastossa ja käytävillä.
Monia ikivihreitä kynäilleen amerikkalaissäveltäjä Harry M. Woodsin säveltämä ja Sauvo Puhtilan suomentama käännösiskelmä on osa Puistolan Tädit -lauluyhtyeen konserttirepertuaaria.
"Rinnakkain on tunnuslaulumme, ja olisi kiva joskus sovittaa siitä vaikkapa rap-versio", yhtyeen puuhanainen Anni Urpelainen sanoo.
Lauluyhtye on tammikuusta lähtien kiertänyt laulamassa Oulun palvelutaloissa aina Oulunsaloa myöten.
"Kun kuuntelijat on varttunutta väkeä, haluamme esittää musiikkia, joka on heille tuttua ja sellaista, jota he jaksavat kuunnella ja jota he voivat laulaa mukana", yhtyeessä laulavat Helkky Nevalainen ja Eila Pakkanen kertovat.
Palvelutalokonsertit, jotka ovat osa Uuden Oulun juhlatapahtumien sarjaa, ovat kaupungin lahja palvelutaloissa asuville ikäihmisille.
"Pidämme konserteissa myös pienen laulelmallisen opetushetken", Inka Nenonen sanoo.
Kvartetti laulaa konserteissaan suomalaisen iskelmän ikivihreitä ja suomalaista kansanmusiikkia
"Laila Kinnusesta ja Olavi Virrasta puhuttaessa ollaan jo hyvillä jäljillä", Urpelainen sanoo.
Puistolan Tädit sovittaa suuren osan kappaleista kolmiäänisiksi.
Suomalaisen yleisön jo 1940-luvun lopussa valloittanut helsinkiläinen lauluyhtye Metrotytöt onkin yhtyeen yksi suuri esikuva.
"Metrotytöt olivat lapsuudessamme koko kansan idoleita", Nevalainen sanoo.
Suomi vilisee nykyisin taitavia lauluyhtyeitä. Rajaton ja Club For Five -yhtye ovat vieneet teknisesti haastavan a cappella -laulun äärimmilleen.
Urpelaisen mukaan Puistolan tätien kohdalla rehti innostus laulamiseen ja konsertin tunnelma menevät tiukan teknisen osaamisen edelle. "Joskus saatamme keikalla laulaa ohi nuotin", hän kertoo.
Urpelainen kuitenkin painottaa, etteivät laulujen sovitukset ole kiveen hakattuja. Hyvä tunnelma on tärkein.
Puistolan Tädit muotoutui 1990-luvun puolessa välissä oulunsalolaisen Iso Ilo -kuoron laulajista. Vuonna 2007 kvartetti nappasi seniorilauluyhtyeiden suomenmestaruuden Nokialla.
Eila Pakkanen on yhä mukana virallisesti 1973 perustetussa oulunsalolaisessa sekakuorossa.
"Iso Ilon Oulun vapunaaton konsertissa on luvassa vanhoista kappaleistamme koostuva muisteluketju", hän sanoo.
Ensimmäiset Puistolan Tädit -yhtyeen treenaamat laulut olivat Stidit-yhtyeen 1960-luvulla tunnetuksi tekemät Pienenä tyttönä sekä Pienen pieni tuli tulitikku.
Nykyään repertuaarissa on viitisenkymmentä kappaletta, joista valita.
"Olemme jo kypsissä kymmenissä, ja koettu elämä varmaan välittyy tulkinnasta ja esityksestämme", Nevalainen uskoo.
Puistolan Tädit esiintyy Oulun kaupungin järjestämässä ilmaiskonsertissa Oulun Lyseon lukion juhlasalissa sunnuntaina 24. helmikuuta kello 15.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva