Komisario Jere Kostamus yhdistelee dekkarityyppejä

Sarjakuva-albumi
Esa Holopainen: Jere Kostamus ja big joki. Musta Ritari.

Esa Holopainen tunnettaneen parhaiten lyhyistä sarjakuvistaan, kuten Tyrnävän verikoirat, Kärsämäki ja Naapurit. Jere Kostamus ja big joki on hänen ensimmäinen albumina julkaistu pitkä tarinansa, joka käynnistyi alkujaan nettisarjana.
Jere Kostamus ja big joki on luonto- ja ympäristöteeman ympärillä liikkuva dekkari, joka sisältää lajityyppinsä sisällä hyvinkin moniaita eri aineksia.
Viritys on osin parodinen, mutta paljon tosiottoisempi, mitä Holopaisen sarjakuvissa yleensä.
Välillä pulmia ratkaistaan koko lailla suorasukaisesti teoilla, ei älynystyröiden hieromisella.
Niin päähenkilö, laiskanpulskea komisario Jere Kostamus ja hänen apulaisensa Välimäki, ovat kumpainenkin koiria, kun tarinan muut henkilöt esitetään ihmisten kuosissa.
Tuo etäännyttäminen ei sinänsä haittaa, siihen on tottunut jo Tyrnävän verikoirissa.
Miljöö vaihtuu pikkukaupungista pian eksoottisenpuoleiseksi, osin viidakkomaisemiin.
Tekijä luonnehtii Kostamusta Columbon, Philip Marlowen ja komisario Palmun yhdistelmäksi. Mieleen nousee toisaalta myös Joyce Porterin etsivähahmo Dover, mutta Kostamus on toki tuota leppoisampi hahmo.
Kostamus luottaa tutkimuksissaan hiljaa hyvä tulee -metodiin, Välimäki puolestaan enemmän liikkumiseen ja toimintaan: parivaljakkoasetelma on traditioiden mukainen.
Tarinaa kuljetetaan rivakasti, juonessa tuntuu olevan lankoja välillä ylenpalttisesti. Tuo selittynee osaltaan alkuperäisellä nettiformaatilla, idea painetusta albumista nousi esiin vasta myöhemmin. Kokonaisuus nivotaan kuitenkin kohtuudella kasaan.
Jere Kostamus ja big joki on mielenkiintoinen tyylinvaihdos tekijältään, albumi nousee ohi kokeilun.
Piirrostyö on toimivaa, kuten Holopaisen kohdalla on aina tottunut odottamaan: se pysyy tiiviinä, vaikka tarina rönsyääkin.
Sauli Pesonen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva