Kallioon iso energia-akku

Liisa Laine Kaleva
Oulu Oulun keskustan Arinan kauppakeskuksessa käytetään hyväksi maalämpöä ja siihen yhdistettyä hiilidioksidilla toimivaa kylmäjärjestelmää.
Kauppakeskuksen alle syvälle kallioon varastoidaan kylmälaitteitten ja tilojen jäähdytyksestä syntyvää lämpöä, jota voidaan ottaa sieltä tarvittaessa myöhemmin käyttöön.
Tavallisesti jäähdytyksen tuottama lämpö pusketaan taivaan tuuliin.
Nyt jäähdytyksen tuottama lämpöenergia siirretään etanoliin (alkoholiin) sitoutettuna kallioon, josta se voidaan tarvittaessa käyttää hyödyksi.
Lämmön varastointia varten Arinan omaan huoltotilaan kallioparkin alle porataan yli 20 kaivoa. Kaivot ovat läpimitaltaan yli 10 sentin putkia, jotka porataan noin 250 metrin syvyyteen.
Kallioon syntyy näin valtava energia-akku, jossa yhdistyy sekä kylmätekniikka että talotekniikka.
Koko kauppakeskuksen energiantarvetta ei kuitenkaan voida hoitaa tällä menetelmällä.
Edistyksellistä lämmitysjärjestelmää on kehitelty vuosia yhdessä pohjoissuomalaisen Jetitek Oy:n kanssa.
Arinalla on jo 11 myymälää Pohjois-Suomessa, jossa samalla järjestelmällä tuotetaan kiinteistön tarvitsema kylmä ja lämpö. Näiden lisäksi kym-
menkunta kohdetta on rakenteilla.
"Pystymme sanomaan reilusti, että Limingantullin Prisma on maailman energiatehokkain suurmyymälä", toteaa Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen.
Rakennustietosäätiö palkitsi saavutukset vuosi sitten Rakennustietopalkinnolla.
Palkintoa perusteltiin ansiokkaalla ja uraauurtavalla työllä energiasäästämisessä. Kehitystyötä on johtanut Arinan kiinteistöjohtaja Seppo Jakola.
Aihe kiinnostaa - viime viikolla Jakola oli esittelemässä ratkaisua eduskunnassa ympäristövaliokunnassa.

Järjestelmässä, joka kierrättää energiaa kauppakeskuksen kylmä- ja lämmityslaitteissa, käytetään hyväksi hiilidioksidia.
Hiilidioksidi on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin kylmäaineena perinteisesti käytetyt F-kaasut kuten R404.
Hiilidioksidin hiilijalanjälki on 1, R404:n 3800.
F-kaasut ovat yhteinen nimitys HFC-yhdisteille (fluorihiilivedyille), PFC-yhdisteille (perfluorihiilivedyille) ja rikkiheksafluoridille, joiden päästöjä Kioton pöytäkirja pyrkii rajoittamaan ja vähentämään. Freon on vain yhden kemikaalivalmistajan tuotemerkki.
Muualla Euroopassa haitallisten F-kaasujen käyttöä säädellään kovalla verotuksella ja näköpiirissä on niiden täydellinen kieltäminen vuoteen 2020 mennessä.
Hiilidioksidin käyttäminen välittäjäaineena on sinänsä vanha keksintö.
Hiilidioksidin ongelmana on ollut kova energiankulutus korkeissa lämpötiloissa.
Jetitekin toimitusjohtaja Väinö Jaakon oivallus on ollut jäähdyttää prosessia keinotekoisesti siten, että olosuhteet vastaavat tilannetta, että ulkona olisi aina korkeintaan +seitsemän astetta.
Matalissa lämpötiloissa hiilidioksidi on huomattavasti tehokkaampi välitysaine kuin käytössä olevat F-kaasut.
Energia-asioihin erikoistunut Oulun kaupungin laatupäällikkö Pekka Seppälä pitää Arinan ratkaisua erinomaisena ympäristön kannalta, koska näin muutoin hukkaan menevä energia saadaan talteen.
Keskusta on kaukolämpöaluetta, eikä tavallisilla keskustan kiinteistöillä ole Seppälän mielestä mitään järkeä ruveta suunnittelemaan siirtymistä maalämpöön.
"Paremmin maalämpö sopii alueille, joilla kaukolämpöä tai muita vaihtoehtoja ei ole tarjolla", hän huomauttaa.
Maalämpöputkien poraaminen kallioon on luvanvaraista ja voidaan tehdä vasta tarkan suunnittelun jälkeen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva