JOT aikoo miljardiluokkaan

Pasi Klemettilä Kaleva
Kempele Uudella JOT Automationilla on pyrkimys nousta liikevaihdoltaan jopa miljardin euron luokkaan.
JOTissa liiketoiminnan kehityksestä vastaavana johtajana toimiva Lauri Antila toteaa, että miljardin euron liikevaihtoraja voisi ylittyä ensi vuosikymmenellä. Tavoitteet ovat sitä ennenkin kovat.
Lähivuosien aikana on tarkoitus nostaa liikevaihto yli 100 miljoonaan euroon. Viime vuonna liikevaihto oli yli 30 miljoonaa euroa, tänä vuonna kasvua pitäisi tulla näkyvästi.
JOT Automation tekee nyt suurin piirtein sitä samaa, jota vanhakin JOT teki: suunnittelee ja valmistaa automaattisia laitteita pääasiassa elektroniikkateollisuuden tuotantoa varten.
Tällä hetkellä vankka myyntiartikkeli ovat tuotantolinjoilla käytettävät automaattiset testauslaitteistot, jotka kiinnostavat älypuhelinten valmistajia.
JOTin omistaa Veikko Lesosen perheen Head Invest Oy. Lauri Antila on vaimonsa Heidi Antilan kanssa myös omistajana JOTissa. Heidi Antila on hallituksen jäsenenä ja hoitaa markkinointia ja viestintää JOTissa ja Head Investissä.
JOT Automationin toimitusjohtajana on Mika Kettula. Hallituksen puheenjohtajana on Veikko Lesonen, yhtiön perustaja, joka keräsi omaisuutensa alkupääoman yhtiön osakkeiden myynnillä.
Pörssiyhtiö JOT Automation tuli vuonna 2002 osaksi Elektrobitiä, joka taas myi JOT-osion saksalaiselle Rohwedderille vuonna 2007. Head osti yhtiön vuonna 2011 Rohwedderiltä.
Head Invest on parin viime vuoden aikana jumpannut yhtiötä uuteen kuosiin. Yhtiössä on entisen JOTiin yhdistettynä Master Automation Oy, joka sekin tekee tuotantoteknologiaa.
Firmassa on nyt noin 300 työntekijää, joista noin 70 Kempeleessä. Henkilöstöä on yhdistymisen jälkeen jonkin verran vähennetty Kempeleessä, mutta tänä vuonna henkilöstön määrä voi jonkin verran kasvaa.
Tänä vuonna Oulun toimipisteeseen on tarkoitus palkata sekä automaatio-osaajia että erityisesti matkapuhelinten tuotannontestausosaajia.
JOTilla on tarkoitus lisätä henkilöstöä erityisesti USA:ssa, jossa on tällä hetkellä muutaman henkilön suuruinen yksikkö.
Keväällä yhtiö muuttaa Kempeleestä Ouluun Elektroniikkatielle entisiin Nokian tiloihin.
Oulussa suunnitellaan yhtiön laitteita ja tehdään niistä prototyyppejä. Laitteet JOT valmistaa Tallinnassa ja Pekingissä.
"Työntekijöitä on 13 maassa. Oulu, Tallinna ja Peking ovat nyt pääpaikat", Lauri Antila sanoo.
Asiakkaina ovat etunenässä tietoliikennelaitteiden valmistajat, autoteollisuus ja hyvinvointilaitteiden valmistajat.
Kantava ajatus markkinoiden uudelle imulle ja yhtiön aiotulle menestykselle on siinä, että halpa käsityö kehittyvien maiden elektroniikkatehtaissa alkaa kohta tulla käännekohtaan.
Palkat nousevat kaikkialla ja tuotantoa on jopa osittain alettu siirtää takaisin länsimaihin, USA:han ja Eurooppaankin.
Entinen JOT joutui kannattavuusongelmiin, kun it-kupla puhkesi ja samaan aikaan tuotantoa siirrettiin Aasiaan, jossa ei paljon automaatiota tarvittu. Nyt automaatioon investoidaan Aasiankin tuotantolaitoksissa.
Sitä Antilat eivät lupaa, että yhtiön oma laitteiden valmistus tulisi takaisin Suomeen. "On siitä puhuttu. Tuotantokapasiteettia tarvitaan lisää ja Oulu on yksi vaihtoehto", Heidi Antila toteaa.
Antiloiden mukaan Headin kiinnostus Jot Automationiin on pitkän tähtäimen kiinnostusta.
"Tänä vuonna tulee 25 vuotta JOTin perustamisesta. Siinä on historiaa", Heidi Antila sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva