Huuhkajanpuisto paloasemalle

Kari Sankala Kaleva
Oulu Kaupunginhallitus päätti tiistaina, että Oulun uusi paloasema rakennetaan Huuhkajanpuistoon lähelle Kainuuntien ja Pohjantien risteysaluetta. Nykyisin Huuhkajanpuistoon on käynti Professorintien kautta.
Aivan naapurissa sijaitsevat myös Rauhanyhdistys, Medipolis ja Oulun yliopistollinen sairaala sekä rakenteilla oleva Kastellin monitoimikeskus.
Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että tarvittavien kaavamuutosten teko aloitetaan välittömästi.
Raksilan pääpaloaseman korvaavaksi paikaksi Huuhkajanpuisto nousi kaupunginhallituksessa tammikuun lopulla.
Keskuspaloaseman paikkaa pohtineet viranhaltijat olivat viemässä uutta paloasemaa lähelle Maikkulan vesitornia Poikkimaantien ja Kainuuntien risteykseen.
Ratkaisu olisi vaatinut pikaisesti myös sivupaloaseman Linnanmaalle teknologiakylän uudemmalle puolelle Elektroniikkatielle. Näin kustannustehokkuus oli mallissa Huuhkajanpuistoa heikompi.
Kaupunginhallitus edellytti, että sen esille nostamasta Huuhkajanpuistosta ja Poikkimaantie-vaihtoehdosta tehtiin tarkennettu vertailu.
Huuhkajanpuiston puolesta ratkaisi myös se, että saavutettavuusajat suurimmille ykkösluokan riskialueille olivat paremmat. Myös ambulanssit voidaan sijoittaa keskuspaloasemalle eikä sairaaloihin.
Vanhan 1980-luvun alussa valmistuneen Raksilan paloaseman ongelmana on ollut heikko sisäilma. Uuden rakentaminen on vanhan korjausta kätevämpää, sillä esimerkiksi letkunkuivaustornia ei nykyajan paloasemilla välttämättä tarvita.
Jopa 25 työntekijää on saanut työterveyslääkäriltä suosituksen, että heidän pitäisi olla sijoitettuna jollekin toiselle paloasemalle kuin Raksilaan.
Maantieteellisesti Raksilan paloaseman sijainti on ollut hyvä. Toisaalta kaupunki katselee, voidaanko Raksilan Pikkukankaalle sijoittaa Oulun Kärppien kaipaamaa areenaa.
Alkuperäisessä vertailussa Huuhkajanpuistoa pidettiin jopa liian ahtaana.
Poikkimaantien ja Kainuuntien risteys olisi ollut kompromissi, joka ei ollut maantieteellisesti paras, mutta liikenteellisesti kohtuullinen.
Ykkösluokan, alle 6 minuutin riskialueita ovat keskusta, Taskila-Toppila ja Linnanmaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva