Erilaisuutta ei voi repiä itsestä pois

Romaani
Markus Jokikokko: Haarautuva puu. Iván Rotta & Co. 2012.

Oululaisen
Markus Jokikokon (s.1981) rohkea ja rankka esikoisromaani Haarautuva puu kertoo taiteellisen nuoren kehityskertomuksen transsukupuolisuutensa ilmaisussa.
Päähenkilö aloittaa lapsuudesta; pieni poika oli lähiöalueen kodin perheen ainut lapsi. "Isäpuoli poltti sisällä, äiti vain humalassa. Viikonloppuisin he riitelivät ja rikkoivat tavaroita. Pelkäsin äidin puolesta." Murrosikäisenä hän alkaa luoda kuvitelmia; eräässä fantasiassa hän nukkuu pitsialusvaatteissa luokkakaverin isän tullessa koskettamaan.
Nuorukainen käy töissä kirjakaupassa ja vapaa-aikanaan risteilee kirjastosta baareihin ja levottomiin öihin. Päihteitä käytetään hanakasti ja lakonisen kuvauksen heijastama alakulo on silmiinpistävää. Ajatuksissaan päähenkilö pohtii omaa sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan ja verkossa juttelee miesten kanssa. Hän harrastaa kirjoittamista.
Kirjoittamisen kautta päähenkilö löytää Katariinan, joka juo liikaa. Tarve tulla rakastetuksi on suuri, ja riidoistaan huolimatta he menevät naimisiin ja perustavat perheen.
Nelilapsisen uusperheen elämä on haasteellista. Parin rakkauden puun haarautuessa päähenkilö hakeutuu seksitapaamisiin miesten kanssa. Hän kokeilee naiseksi pukeutumista ja meikkaamista.
Teos rikkoo tabuja. Monenlaisen seksin kuvaus on tarjoiltu varsin raakana, joskaan se ei ole aivan kehnoa, vaan näyttää kuinka voimakas fyysinen ja psyykkinen kokemus voi olla.
Uusperheensä yhteen kasvamisen ongelmia päähenkilö katselee rehellisesti. Hän ahdistuu miehuuteen ja isyyteen liittyvistä odotuksista ja rooleista. Päähenkilö saa nimen vasta viimeisessä luvussa, kun hän esiintyy erotiikkanäytöksessä, ja kuuluttaja esittelee hänet transtyttö Marikana.
Kertomuksen proosaa halkovat lyyrisemmän kielen ilmaukset, joiden aines on persoonallista. Ne sopivat kuvaamaan päähenkilön hajoavaa mielenmaisemaa. Kokonaisuus on epätasainen.
Teksti olisi tarvinnut kielenhuollollisen oikoluennan, varsinkin yhdyssanat on kirjoitettu lähes järjestään väärin.
Tarina saa pohtimaan, kuinka ihmiset voisivat turvallisesti, ilman häpeää ja pelkoa toteuttaa itseään ja seksuaalisia halujaan.
Transsukupuolisuudesta ilmestyy tänä keväänä toinenkin romaani, Marja Björkin Poika käsittelee aihetta äidin näkökulmasta.
Maija Katariina Jelkänen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva