Ei lainkaan liituja eikä pulpetteja

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Pikavisiitti uusitulla Kaukovainion koululla ja kirjastolla eli Hiirihaukkatalolla herättää epäilykset, että oppilailla ja opettajilla on talossa mukavaa. Kaikki tervehtivät toisiaan, ja opetustoiminta näyttää ihan joltakin muulta kuin vanhanaikaiselta koulunkäynniltä.
Kaukovainiolla päästiin vuoden kestäneen hajasijoituksen jälkeen täysin uusittuun kouluun viime syksynä. Maanantaina on virallinen vihkiäisjuhla.
Vuonna 1969 valmistuneesta vanhasta rakennuksesta jäljellä ovat vain kantavat seinät. Kaikki muu on aivan uutta. Talo oli teknisesti aivan loppuun käytetty.
Viereen on rakennettu lisäsiipi, jossa on opetustilojen lisäksi Kaukovainion aluekirjasto.
Uutta on myös toiminta koulussa. Yhtään ainutta liitutaulua ei luokissa ole, vaan kaikki tehdään älytauluilla ja -näytöillä.
Koulu on myös täysin pulpetiton. Oppilaat istuvat korkeilla pöydillä ja tuoleilla yleensä samalla tasolla opettajan kanssa.
"Kun opettaja ohjaa oppilaita, hän ei kyykötä vaan on selkä suorana. Sekä oppilaat että opettavat ovat tykänneet siitä. Levotonkaan lapsi ei lähde niin helposti liikkumaan, kun hän istuu ja työskentelee perinteisestä poikkeavalla tavalla", sanoo koulun rehtori Timo Kettunen.
Pulpetittomuus ja liitutauluttomuus ovat myös kuudesluokkalaisten Aslak Tuomaalan ja Santtu Hirvosen mieleen.
"Kaikki on hienoa tässä koulussa. Tabletit, tietokoneet, uudet kalusteet ja ihan kaikki. Koneilla on hyvä tehdä koulujuttuja ja sarjakuvia ja vaikka mitä", he luettelevat vuoronperään.
Kettusen mukaan muissa Oulun kouluissa ei ole suoraan internetissä toimivaa koulun ja kodin välistä viestintäjärjestelmää. Vanhemmat voivat nähdä lapsensa läksyt ja muuta tietoa nettisivulta ilman kirjautumista.
"Tämän ansiosta kaikki kodin ja koulun välinen lappuliikenne on loppunut."
Koulun eri osat on teemoitettu eri värein, kuten keltaisella, sinisellä, vihreällä tai punaisella.
"Fyysisen ympäristön värilläkin on merkittävä vaikutus oppimiseen. Olemme miettineet kaiken värimaailmaa myöten yksityiskohtaisesti siten, että kaikki tukee oppimista ja hyvinvointia", Kettunen sanoo.
Kaukovainiolla ei Kettusen mukaan puhuta enää alakoulusta, vaan Hiirihaukkatalosta. Opetus laajentuu 1.-6.-luokista aina esikoulusta yhdeksänsiin luokkiin asti.
Ajatuksena on, että talo on aamusta iltamyöhään kaikkien asukkaiden käytössä seitsemänä päivänä viikossa. Jo nyt liikuntasali on koko ajan käytössä, ja esimerkiksi eläkeläiset pitävät koulun elokuvasalissa omaa viikoittaista kerhoaan.
"Monenlaista on mietitty: Aamu- ja iltapäivätoimintaa lapsille voidaan lisätä. Samoin nuorisopalveluja. Asukastupatoiminta voisi toimia ruokalassa. Kesäksi koulutilat voisivat olla leirikäytössä, ettei arvokkaiden tilojen tarvitsisi olla tyhjillään."
Hiirihaukkatalosta toivotaan toimintakeskusta, jossa kaikki toimivat mahdollisimman avoimesti. Sitä heijastavat myös rakenteet, joissa on paljon läpinäkyviä lasiseiniä ja ikkunoita.
"Jokaisesta opetustilasta on lähtökohtaisesti näkyvyys muihin tiloihin. Tässäkin olemme kuin akvaariossa", Kettunen sanoo rehtorin huoneessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva