Autio asuntola odottaa purkua

Niina Koskela Kaleva
Oulu Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) kiinteistöjohtaja Ollipekka Huotari potkii lumet Myllytullissa sijaitsevan vanhan opiskelija-asuntolan oven edestä. Kukaan ei ole tehnyt lumitöitä, koska kiinteistö on ollut tyhjillään vuodesta 2008.
Kun Huotari tempaisee oven auki, rakennuksen käyttämättömyyden huomaa nopeasti. Portaissa lojuu kaappi, lasinsiruja on joka puolella, kattolevyjä on revitty alas, ovia rikottu, seiniä spraymaalattu.
"Täällä olisi hyvä olla turvakengät jalassa", Huotari varoittaa.
Vuonna 1953 rakennettu ja vuonna 1973 laajennettu asuntola poistui käytöstä vuonna 2008. Syynä tähän olivat Huotarin mukaan kosteus- ja mikrobivauriot.
Samoin kävi myös vieressä sijaitsevalle alun perin henkilökunnan asunnoiksi tarkoitetulle rakennukselle. Viimeiset ajat toimistokäytössä ollut 60-luvun punatiilirakennus poistettiin käytöstä vuosi myöhemmin kuin opiskelija-asuntola.
Nyt molemmista rakennuksista on ollut sähköt ja lämmöt pois päältä jo vuosia, ja talot ovat seisseet Myllytullin koulualueella toimettomina.
"Teimme jo vuoden 2011 helmikuussa kaupungille ehdotuksen, että rakennukset voitaisiin irrottaa omaksi tontikseen erilleen koulualueesta, ja muuttaa tontin kaava kerrostaloasumiseen soveltuvaksi. Kaupunki ei ole vain vielä ehtinyt konkreettisesti käynnistää tätä kaavaa", Huotari kertoo.
Osekk teki saman vuoden kesällä Skanska Talonrakennus Oy:n kanssa esisopimuksen, jonka perusteella tontti siirrettäisiin Skanskalle, mikäli kaupunki hyväksyisi kaavaehdotuksen.
"Meidän tahtomme oli, että kaavamuutos olisi saatu käyntiin heti. Prosessi on kuitenkin hyvin monivaiheinen ja vie paljon aikaa. Kaupungillahan voi olla esimerkiksi laajempia suunnitelmia Myllytullin alueella. Siksi on ihan ymmärrettävää, että prosessi kestää."
Osa opiskelija-asuntolan ikkunoista on tilkitty vanereilla. Huotari näyttää valoa taskulampulla.
"Ikkunoita on peitetty sitä mukaa, kun niitä on hajotettu. Viime kesänä saimme kiinni alaikäisen ryhmän, joka oli tehnyt tuhojaan rakennuksessa. He olivat kiivenneet rännejä pitkin ja päässeet kuulemma parvekkeen kautta sisälle", Huotari kertoo.
Asuntolaa on epäilty käytettävän asumiseen myös nyt, vaikka talo on lukittuna ja kylmänä. Patjoja lojuu lattioilla ja astioita tiskipöydillä.
"Täällä on ollut monennäköistä kulkijaa ja kävijää. Tänne ei kyllä kenenkään kannata varsinkaan kesäaikaan tulla yksin käymään. Eihän tämä imagomielessäkään ole kauhean hyvä tilanne, että tällainen rakennus on koulun välittömässä läheisyydessä."
Kun opiskelija-asuntola poistettiin käytöstä vuonna 2008, uudet asuinsijat löytyivät Välkkylästä.
Nyt niistäkin aiotaan luopua, kun vuokrasopimus päättyy heinäkuun lopussa.
"Sanginsuun luonnonvara-alan yksikkö muuttaa Kaukovainiolle, ja Sanginsuussa on asuintiloja. Sinne pystytään järjestämään majoitus 140:lle opiskelijalle, jolloin alaikäiset ammattiopiston opiskelijat saisivat edelleen asua ilmaiseksi", Huotari sanoo.
Lasinsirpaleet rasahtelevat kenkien alla vielä pihamaallakin. Suuri, tyhjä rakennus on lohduton näky.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva