Antero ja Lusia näyttämölle

Eeva Kauppinen Kaleva
Helsinki Oululaissyntyisellä, Ranskassa asuvalla Hannu Väisäsellä (s. 1951) on nyt vientiä. Sen takaavat uusi romaani Taivaanvartijat ja uusi näyttely Galerie Forsblomilla Helsingissä.
Mutta on Väisäsellä myös tuontia. Oulun kaupunginteatteriin tehdään näytelmä kirjailijan Antero-saagasta.
Kuvataiteilijan alter ego Antero esiintyy jo neljässä romaanissa - Vanikan palat, Toiset kengät, Kuperat ja koverat, Taivaanvartijat - ja uusia on luvassa.
Lisäksi Väisänen on kirjoittanut monologioopperan libreton, joka kertoo Utajärven Ahmaksella asuneesta runonlaulajasta Lusia Korhosesta. Hänet tuotiin Oulun talvikäräjille 1680 syytettynä noituudesta.
"Nimi kirjoitetaan kahdella tavalla, joko Lucia tai Lusia. Minä kirjoitan sen ässällä", Väisänen toteaa.
Oopperan säveltää Juha T. Koskinen. Lusia Korhosen roolin laulaa mezzosopraano Virpi Räisänen. Ohjaajana, koreografina ja tanssijana näyttämöllä nähdään Jorma Uotinen.
Molemmat tuotannot tulevat ensi-iltaan Oulussa 2014.
Suunnitelmissa on myös Hannu Väisäsen näyttely Oulun taidemuseoon. Eli tulossa ovat vihdoinkin useita vuosia hehkutetut Väisäsen juhlaviikot.
Antero-näytelmällä ei ole vielä nimeä. Tekstin kimpussa on dramaturgi Seppo Parkkinen. Anterosta on tarkoitus tehdä suuren näyttämön juttu. Lavastuksen ideoi ja esityksen visualisoi Hannu Väisänen itse.
"Näytelmässä on ihan varmasti mukana kaksi ensimmäistä Antero-romaania. Luulen, että suurin painotus on niissä. Parkkisella tosin on myös uusin kirjani Taivaanvartijat. Hän miettii, ottaako sieltä jotakin mukaan", Väisänen kertoo.
"Projektille kuuluu hyvää. Tällä kertaa työjengi tuntuu oikein mukavalta."
Myös Antero-saaga saa jatkoa. "Kenties kirjoitan tätä hautaani asti", Väisänen virnuilee. "Taivaanvartijat painottuu kuvataiteisiin. Seuraavassa on musiikki pääroolissa. Kolmas keskittyy tahallisesti kirjallisuuteen, eli kirjoittamiseen."
Hannu Väisänen vierailee Oulun Akateemisessa kirjakaupassa torstaina kello 16.30. Lue Taivaanvartijat-romaanin arvio K2 sivu 2.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva