Anne Helaakoski Kaleva
Oulu "We Say Sorry!", huutavat miehet pimeyden ympäröiminä.
Petri Sirviön Sorry Speech -videoinstallaationäyttely on toinen Oulun taidemuseon vuoden 2013 avaavista näyttelyistä. Mieskuoro Huutajien perustajana ja taiteellisena johtajana tunnetun Sirviön vähemmän tunnettu puoli on hänen tekemänsä visuaalinen taide, joka koostuu videoinstallaatioista, ääniteoksista ja erilaisista tekstipohjaisista töistä.
Oulun näyttely koostuu kolmesta toisiaan täydentävästä teoksesta.
Näyttelyn Sorry Speech -nimiteoksen tekstinä on käytetty Australian pääministerin Kevin Ruddin vuonna 2008 pitämää anteeksipyyntöpuhetta maan alkuperäisväestölle, aboriginaaleille. Puheessaan Rudd pyysi anteeksi 200 vuoden ajan harjoitettua alistamista ja vääryyksiä. Kolmella näytöllä esitettävässä teoksessa puhetta lausuvat Mieskuoro Huutajien jäsenet.
Teos on alunperin tehty Sydneyn biennaaliin vuonna 2010. Se on ollut esillä myös North by New York: New Nordic Art -näyttelyssä New Yorkissa sekä Pietarin Rosphoto-galleriassa.
Näyttelyn toisen teoksen taustalla on italialaisen varhaisbarokkiajan säveltäjä Claudio Monteverdin madrigaali, jossa rakastaja kyynelehtii rakastettunsa haudalla. Teos on Mieskuoro Huutajien kolmella suurella videonäytöllä esittämä viisiääninen ja monikielinen kollaasi, jotta täydentävät pienemmillä näytöillä vilahtelevat avainsanat, hauta, taivas, maa ja kyyneleet.
Näyttelykokonaisuuden kolmas, vielä nimetön teos tervehtii katsojaa itse asiassa tilan ensimmäisenä. Nallikarin nokalla puolitoista vuotta sitten kuvatussa videossa sulavat kevätjäät aaltoilevat hypnoottisesti meressä. Taustaääneksi on Sirviö on nauhoittanut omaa hengitystään.
Tasku-tilassa kaikki kolme teosta sulautuvat yhdeksi aistikokemukseksi. Kun anteeksipyyntöpuheen lausujat ja haudalla valittajat vaikenevat, tilan täyttää hengitys.
Sirviön näyttelyyn liittyy myöhemmin myös live art -tapahtumia sekä huutotyöpaja.
Petri Sirviö - Sorry Speech Oulun taidemuseon Tasku-tilassa 12.5. saakka. Näyttely on toinen osa Huutajat25v-tapahtumakokonaisuutta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva