Hiihtokeskus halutaan turvata Taivalkoskella

Anne Hentilä

TAIVALKOSKI Monenlaiset vaiheet läpikäynyt Taivalvaaran hiihtokeskus siirtyy kunnan omistukseen valtuuston eilen hyväksymällä vaihtokaupalla. Valtuusto piti tärkeänä, että toimivalla hiihtokeskuksella luodaan edellytyksiä matkailulle. Myös kunnan omistamien hyppyrimäkien kannalta hissipalveluiden turvaaminen on tärkeää.

Hiihtokeskuksen vuokraoikeus ja rakennukset ovat joutuneet Kapiteeli Oy:n omistukseen Taivalvaara Oy:n konkurssin seurauksena ja Arsenal Oy:n lopettaessa toimintaansa. Kapiteeli on vuokrannut keskusta hiihtokausi kerrallaan. Kohteelle on haettu yksityistä ostajaa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Hiihtokeskuksessa on noin 500 neliön hiihtomaja sekä kaksi hiihtohissiä. Metsähallitukselta on vuokrattu ala, jolla rakennukset ja rinteet sijaitsevat.

Valtuuston hyväksymän vaihtokaupan mukaan kunta luovuuttaa Kapiteeli Oy:lle Kiinteistö Oy Taivalkosken Liikekeskuksen osakkeet kahteen huoneistoon sekä maksaa välirahana 12 614 euroa (74 999 Mk). Kapiteeli Oy luovuttaa kunnalle hiihtokeskuksen vuokraoikeuden sekä alueella olevat rakennukset ja rakennelmat ja lisäksi 1,57 hehtaarin suuruisen tilan asemakaava-alueelta.

Hiihtokeskus pääsi 90-luvulla rapistumaan. Kunnan teknisen toimen tekemissä tarkastuksissa on löydetty lukuisia puutteita kiinteistöissä ja sähköjärjestelmissä. Nykyaikaisen toiminnan edellyttämien investointien kuoletus ei ole mahdollista kaupallisella toiminnalla.

”Yksityisillä ostajilla ei ollut tähän kiinnostusta. Toinen vaihtoehto olisi panna koko keskus kiinni”, kertoi kunnanjohtaja Pauli Harju.

Harjun mukaan hiihtokeskus on olennainen osa kunnan palveluvarustusta. Hän uskoi, että jatkossa sille löydetään yksityinen yrittäjä vuokralaiseksi. Jo nyt asiaan on ollut kiinnostusta.

Nyt kunnassa mietitään sitä, voisiko keskusta pannan kuntoon työllisyysrahoilla. Koillismaan Kehitys Oy on aloittanut hankavalmistelun, jonka tähtäimenä on aloittaa Taivalvaaralla työllisyyskoulutus. Sen avulla koulutettaisiin työntekijöitä Rukan ja Syötteen hiihtokeskuksiin.

Valtuusto hyväksyi vaihtokaupan yksimielisesti muutamalla puolustavalla puheenvuorolla. Niissä kaikissa korostettiin sitä, että keskus olisi saatava jälleen toimimaan kunnolla. Valtuutetut ovat saaneet hiihtokeskuksesta huonoa palautetta. ”Merkit toimimattomuudesta ovat sellaiset, että kauppa kannattaa tehdä. Paikka on saatava palvelemaan kunnolla niin turisteja kuin taivalkoskelaisia”, totesi Vesa Turpeinen (kesk).

anne hentilä

Omistaja vaihtuu. Hiljaiseloa viime vuosina viettänyt Taivalvaaran hiihtokeskus siirtyy Taivalkosken kunnan omistukseen valtuuston eilen hyväksymällä vaihtokaupalla.

anne hentilä

Talvilomalainen. Muutamia laskettelijoita oli keskiviikkona Taivalvaaran rinteillä. Vaasalaisen Rintalan perheen Lauri-poika valmisteli myös rinteeseen menoa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva