Scanfil tähtää miljardikerhoon

Wecan Electronics ja Scanfil yhdistyvät

Heino Ylisipola

HELSINKI Kaksi pohjalaista elektroniikan sopimusvalmistajaa ylivieskalainen Wecan Electronics Oyj ja sieviläinen Scanfil Oy pistävät hynttyyt yhteen.

Perheyhtiö Scanfil sulautuu pörssiyhtiö Wecaniin syyskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen Wecan muuttaa nimensä Scanfil Oyj:ksi.

Takasen perhe heiluttaa tahtipuikkoa myös uudessa Scanfilissä, josta tulee sulautumisen jälkeen pörssiyhtiö. Scanfilin omistajien osuus uudesta yhtiöstä nousee 86 prosenttiin ja loppuosa on Wecanin omistajien osuutta.

Pääomistajat ovat sopineet, että ne vähentävät omistustaan vähitellen noin 20 prosenttia seuraavan kolmen vuoden aikana.

Yhdistymisen jälkeen suurimmaksi omistajaksi jää Scanfilin perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja Jorma Takanen. Hänestä tulee myös uuden Scanfilin toimitusjohtaja.

Wecanin toimitusjohtaja Pauli Aakulasta tulee Scanfilin varatoimitusjohtaja.

”Me olemme kansainvälisillä markkinoilla voimakkaampi tekijä yhdessä kuin erikseen. Tavoitteenamme on laajentaa asiakaskuntaamme kansainvälisillä markkinoilla, erityisesti manner-Euroopassa”, perustelee Wecanin Aakula yhdistymistä.

”Yhdistyminen toteutetaan vapaaehtoisesti. Uutta rahaa ei olla nyt hakemassa eivätkä pääomistajat ole irtaantumassa yhtiöstä”, vakuuttaa puolestaan Scanfilin Takanen.

Yhtiöillä oli tiistaina yhteinen tiedotustilaisuus Helsingissä.

Aakulan mukaan henkilöstövähennyksiä ei yhdistymisestä pitäisi tulla. ”Ei ainakaan huomattavia.”

Yhdistymisen synergiahyödyiksi lasketaan 1,5-2,5 miljoonaa euroa vuoden 2003 loppuun mennessä.

Pohjalainen tapa toimia säilyy

Uuden Scanfilin suurin omistaja Jorma Takanen lupaa, että pohjalainen tapa toimia ja elää näkyy yhtiössä jatkossakin.

Se tarkoittaa, että yhtiö luottaa pääasiassa vain omaan eikä vieraaseen: kiinteistöt ja konekanta ovat omia eivätkä liisattuja kuten monella kilpailijalla.

”Meillä pohjalaisilla on sellainen kanta. Kiinteistötkin me rakennutamme itse”, kehaisee Takanen.

Scanfil, joka toimii Suomessa kuudella paikkakunnalla, on Takasen mukaan valmis voimakkaaseen kasvuun.

”Kokoluokkatavoitteemme (liikevaihdossa) on miljardi euroa (kuusi miljardia markkaa). Yritys vaatii maailmalla menestyäkseen tietyn koon, jotta se voi ottaa riskejä ja jotta se neuvotteluosapuolena otetaan tosissaan”, perustelee Takanen.

Uuden Scanfilin pro forma -liikevaihto, josta on puhdistettu sisäinen laskutus, nousi viime vuonna 257 miljoonaa euroon (runsaaseen 1,5 miljardiin markkaan).

Pro forma -liikevoittoa kertyi 32,3 miljoonaa euroa (192 miljoonaa markkaa)

Sekä Wecan että Scanfil olivat viime vuonna hyvin kannattavia yrityksiä, päinvastoin kuin monet muut elektroniikkayhtiöt. Osaltaan yhtiöiden hyvää tuloskuntoa lienee siivittänyt se, että asiakaskunnasta peräti 85 prosenttia koostuu Nokiasta verkostoineen. Myös Nokian viime tilivuosi oli markkinaolosuhteet huomioiden erittäin hyvä.

”Me reagoimme nopeasti ja tunnemme bisneksen, jossa olemme. Me tiedämme, missä kulut makaavat, samoin myös tuotot. Siitä se lähtee”, selvittää Wecanin Aakula.

Hän kertoo, että viime vuonna Wecan sopeutti toimintaansa kysynnän mukaan pitkin vuotta. Lomautukset jatkuvat myös kuluvana vuonna. Määrä jää Aakulan mukaan muutamaan kymmeneen työntekijään.

Scanfilin Takanen kertoo, että hänen yhtiössään ei ole ollut tarvetta isoihin sopeuttamistoimiin. ”Äänekoskella väki tosin väheni 20 hengellä, kun tehdas tuli kokonaan meille. Lomautuksia ei ole ollut Scanfilissä.”

Takanen hieman murehtii, että viime vuonna sijoitetun pääoman tuotto ”pääsi putoamaan” 29,6 prosenttiin. Aikaisempina vuosina se on vaihdellut aina runsaassa 40 prosentissa.

Wecanissa sijoitetun pääoman tuotto oli viime vuonna 31,6 prosenttia. Neljänä edellisenä vuotena se on vaihdellut 51,5:stä 74,7 prosenttiin.

Markkinoilla jatkuu odotus

Pörssiyhtiö Wecanin liikevaihto oli viime vuonna 46,5 miljoonaa euroa (276 miljoonaa markkaa). Se on puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2000.

Voitto ennen satunnaiseriä, varauksia ja veroja oli 4,3 miljoonaa euroa (25,5 miljoonaa markkaa). Se on 8.3 prosenttia parempi kuin vuonna 2000.

Wecanin toimitusjohtaja Aakula sanoo, että tulevaisuuden haasteet ovat vaihto-omaisuuden ja kokonaislogistiikan hallinnassa. Kun tietoliikennealan syklit vaihtuvat nopeasti, oikean tavaran pitää olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

”Alkanut vuosi on myynnin kannalta loppupainotteinen. Markkinoilla vallitsee odottava tilanne”, arvio Aakula.

Wecanin ja Scanfilin yhdistyminen tarvitsee vielä kummankin yhtiökokouksen sekä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Wecanin toimitusjohtaja Pauli Aakula:

”Me reagoimme nopeasti ja tunnemme bisneksen, jossa olemme. Me tiedämme, missä kulut makaavat, samoin myös tuotot.”

Plussaa:

Uudella Scanfilillä on vahvempi kilpailuasema sopimusvalmistusmarkkinoilla. Sekä Wecanin että Scanfilin kannattavuuus säilyivät vuonna 2001 hyvinä

Miinusta:

Asiakaskunta on vielä kapea.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva