NetHawkille palkinto kansainvälistymisestä

Pasi Klemettilä

OULU Oululainen ohjelmistotalo NetHawk Oy on saanut tasavallan presidentin tämänvuotisen kansainvälistymispalkinnon yhdessä kahden muun yrityksen kanssa. Palkinnot jaettiin tiistaina Helsingissä.

Nethawk on keskittynyt toimittamaan ohjelmistopohjaisia langattomien verkkojen mittaus- ja testauslaitteita lähinnä mobiiliverkkojen laitevalmistajille ja operaattoreille.

Muut kaksi palkintoa menivät kotkalaiselle kemianteollisuuden yritykselle Finex Oy:lle ja kuopiolaiselle paalutuskoneita valmistavalle Junttan Oy:lle.

Yritys on kasvanut koko historiansa ajan kannattavasti. Heikki Oukka perusti X-Net Oy:n vuonna 1991. NetHawkiksi nimi muuttui, kun yritys meni vuonna 2000 yhteen oululaisen KaskiTechin kanssa. Oukka siirtyi tuolloin toimitusjohtajan paikalta yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi ja Matti Kurki aloitti toimitusjohtajana.

Alusta asti NetHawkille oli selvää, että toimintaa on laajennettava ulkomaille, kotimaan markkinat eivät riitä. Maailmalle yritys kuitenkin meni pitkäjänteisesti tulorahoituksen turvin.

Tytäryhtiöt varmistavat sitoutumisen

NetHawk aloitti toiminnan ulkomailla jälleenmyyjien kautta. Jälleenmyynnin ongelmana on Matti Kurjen mielestä kuitenkin se, että jälleenmyyjät eivät välttämättä sitoudu täysin päämiehensä strategiaan.

NetHawkin strategiana onkin nyt toimia keskeisillä markkinoilla omien tytäryhtiöidensä voimin.

NetHawkin tytäryhtiöt kehittyvät sitä mukaa kuin niiden tulos kasvaa.

Vuonna 1999 NetHawk avasi tytäryhtiön Ruotsissa ja seuraavana vuonna Hongkongissa. Viime vuonna se perusti tytäryhtiöt Saksaan, Ranskaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Yritys toimittaa Suomessa kehitettyjä ja valmistettuja tuotteita yli 40 maahan.

Matti Kurjen mukaan yli puolet NetHawkin liikevaihdosta tulee vientimarkkinoilta ja osuus kasvaa edelleen. Tytäryhtiöitä on tarkoitus jatkossa vahvistaa. ”Vienti on yhä tärkeämmässä asemassa. Me panostamme myyntiin. Markkinointi tarkoittaa jotain yleistä, mutta myynti tarkoittaa sitä, että pitää tehdä kauppaa”, Kurki naurahtaa.

Hänen mukaansa kansainvälistymispalkinto on tunnustus henkilökunnalle ja osoitus yrityksen merkityksestä myös yhteiskunnan tasolla.

Kunniamaininnan lisäksi palkintoon kuuluu ihan kouriintuntuva osuus: ”Oliko se hopeasta tehty seinään laitettava plakaatti, jossa on visakoivuiset reunukset”, Kurki muistelee.

NetHawk työllistää yhteensä 220 henkilöä ja sen omistuksesta noin 70 prosenttia on edelleen yrityksen johdon ja työntekijöiden hallussa.

Tasavallan Presidentin vientipalkinto perustettiin Suomalaisen Työn Liiton aloitteesta vuonna 1967. Tiistaina palkinto jaettiin kolmatta kertaa nimellä Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto.

Kansainvälistymispalkinnon muuttuneissa myöntämisperusteissa korostetaan kokonaisvaltaista toimintaa kansainvälisessä ympäristössä, yrityksen kykyä kehittää ja soveltaa uudenlaisia toimintamalleja. Ehdotukset palkinnonsaajiksi tekee Finpron hallitus kuultuaan Suomalaisen Työn Liittoa. Varsinaiset palkinnot lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva