Tekstejä hautomaan muuttolintujen tuloaikaan

Kaisu Mikkola

OULU Oulun kaupunginteatteri suunnittelee tekstihautomonsa ensiesiintymistä toukokuun alkuun eli aikaan, jolloin myös muuttolinnut suunnittelevat hautomispuuhia.

Yhteisen hankkeen Kom-teatterin julkisti Oulun kaupunginteatteri vuosi sitten saadakseen tuoreita ja hyviä kotimaisia näytelmiä käyttöönsä.

Teatterinjohtaja Anu Saaren mukaan pesänrakennusainekset ovat vielä melkoisesti hajallaan. Kuitenkin nyt näyttää siltä, että oululaiset pääsevät hautomon ensimmäisen lukuteatteriesityksen kuunteluun heti lastenteatterifestivaalin päätyttyä. Festivaali päättyy 8.5..

Paikka ei ole varmistunut, sillä tuohon aikaan kevättä Oulun kaupunginteatteri on jo lähtenyt evakkoon.

Suunnitelmissa on kuitenkin KOMtekstiksi kutsutun tilaisuuden kaltainen esitys. Sellaisia on pidetty Helsingissä Kom-teatterin studiolla säännöllisesti.

KOMtekstin tuottaja Meena Kaunisto on Ouluunkin suunnitteilla olevan lukuteatterin avainhenkilö. Anu Saaren toivelistaan, jonka hän suuntaa tuottajalle, kuuluu nimenomaan pohjoisia tekstejä, jotka pohjoiset näyttelijät esittäisivät. Tällä hän tarkoittaa sitä, että Oulun lisäksi myös Kajaanin teatteriväkeä saataisiin mukaan.

Keitä alueen kirjailijoita ja tekstejä on tarkoitus lukuteatterissa tuoda esille, ei ole vielä julkista. Anu Saari katsoo kuitenkin Kom-teatterista saatujen kokemusten ja Oulun kapasiteetin perusteella todennäköiseksi, ettei keväällä tule ohjelmistoon kuin yksi lukuteatteriesitys. Sen tullessa olla Komin lukuteatterissakin esittämätön teksti.

Seuraavan Oulussa kuultavan lukuteatterin vuoro olisi vasta syksyllä. Tämä johtuu paitsi siitä, että lukuteatteriinkin on harjoiteltava, myös siitä, että näytelmän esittämisen jälkeen yleisöllä on yleensä sellainen keskustelun tarve, ettei enempää kannata ainakaan kerrallaan ottaa, Saari selittää.

Draamaklubit studiolla

Kun tekstihautomo syntyi noin vuosi sitten kotimaisen draamatuotannon kehittämistarpeista, näkyvimmin hankkeeseen lähti helsinkiläinen Kom-teatteri.

Oulun kaupunginteatteri ilmoittautui mukaan, mutta toistaiseksi Oulussa ei ole nähty eikä kuultu draamaklubin iltoja, jollaisia Kom-teatteri säännöllisesti järjestää.

Komin kokeilustudiossa käynnistetyn kevätkauden uutuuksiin kuuluu mm. Jani Mannisen tietoturvataisteluun liittyvä ajankohtaisteksti. Mies joka ei koskaan haukotellut -nimistä koko illan näytelmää istui korokkeella lukemassa neljä näyttelijää, joita ohjasi Timo Torikka. Näytelmän toinen nimi on Kiviruumis.

Tilaisuus oli hieman kuunnelmamainen, sillä näyttelijät todellakin käyttävät ilmaisuvoimanaan lähinnä vain ääntään eli he ”lukevat yleisölle kehitteillä olevia tekstejä kustustelevissa klubi-illoissa”, kuten KOMteksti toimintaansa luonnehtii.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yleisö voi tulla ja mennä, mutta yleensä se tulee, ei mene. Keskustelujen perusteella käy ilmi, että mukana on innokasta kantayleisöä, koska puheenvuoroissa verrataan uutta tekstiä aiemmin kokeilustudiossa kuultuihin. Mannisen tapauksessa sitä paitsi varsin ylistävästi.

Nuori näytelmäkirjailija osallistuu itse keskusteluun ja muistuttaa halunneensa kirjoittaa yhteiskunnallisen näytelmän. Melko yllättävää on, että yleisö siirtyy välistä inttämään nimenomaan näyttelijäsuorituksista, vaikka ne eivät olekaan tämän tilaisuuden keskeisin anti, vaan itse näytelmä.

Helsingin draamaklubin kokemuksen perusteella käy selväksi, että yleisölle antoisinta on, jos sillä on mahdollisuus seurata kokonaisena sarjana tekstihautomon lukuteatteriesityksiä eikä vain yhtä ainoaa lukuteatteriesitystä kerran vuodessa. Tai puolessakaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva