Siemenperunaa Turkkiin

Tyrnäväläis-pyhäjokinen siemenperunatalo avaa vientimarkkinoita ulkomaille

Helge Murtovaara

TYRNÄVÄ Pohjoisen Kantaperuna Oy on vauhdilla avaamassa siemenperunakauppaa Turkkiin. Kuluvan kevään aikana tyrnäväläis-pyhäjokisesta yrityksestä lähtee Turkkiin siemenperunaa noin puoli miljoonaa kiloa.

Yhtiön toimitusjohtaja Eero Pisilä ja tuotannosta vastaava Jaakko Rahko luonnehtivat päänavausta pelipaikaksi mestaruussarjassa.

”Meillä ei ole vielä kovin paljon näyttöjä, mutta Turkki osoittaa, että meillä on kansainvälinen pelipaikka. Nyt on meistä itsestämme kiinni, miten pisteitä tulee. Ensimmäiset pelit voivat aiheuttaa hengästymistä, mutta pelien myötä opimme koko ajan uutta.”

Myös paikan päällä tutustumassa ollut turkkilaisen Gömeς Tohumculukin johtaja, kasvivirologian tohtori Belgin Gömeς uskoo alkaneen yhteistyön poikivan pitkäaikaisen suhteen. Hän arvioi ostettavan siemenperunamäärän oman yhtiönsä kohdalla nousevan parhaimmillaan jopa pariin miljoonaan kiloon.

”Tämä on vasta alkua, mutta olen hyvin innostunut.”

Kuorirokko avasi ovet suomalaisille

Suomalaiset ja turkkilaiset peruna-alan ihmiset saattoi yhteen perunatauti nimeltä kuorirokko. Turkin viranomaiset tiukensivat tuontisäännöksiä osin myös turvatakseen omien viljelijöidensä tuotantoa.

Koska Turkissa ei ole vastaavanlaista kantasiemenhuoltoa kuin Suomessa, ei tavallisilla viljelijöillä ole riittävästi siemenperunaa. Sen vuoksi perunan tuottokyky laskee tulevina vuosina voimakkaasti. Kun eurooppalaiset isot siementalot ilmoittivat, etteivät he pysty toimittamaan tautivapaata siemenperunaa Turkkiin, avautuivat ovet suomalaisille tuottajille.

Hollantilainen kasvinjalostaja HZPC, joka on tehnyt yhteistyötä niin turkkilaisten kuin suomalaistenkin kanssa, antoi alkusysäyksen yhteistyölle. Viime keväänä Turkkiin matkannut 400 000 kilon näyte-erä läpäisi tiukat tarkastukset.

”Halusimme lähteä käytännössä tavoittelemaan jalosteita ja taudittomia olosuhteita, jotka Turkin viranomaiset voivat hyväksyä. Tavoitteenamme on ratkaista asia siten, että myös meidän asiakkaamme siinä menestyy”, Rahko selventää.

Tohtori Gömeς on matkallaan huomannut siemenohjelmien sekä tutkimus- ja tarkastustoiminnan olevan Suomessa korkealla tasolla. Tutustuminen paikallisiin viljelijöihin ja alan ammattilaisiin on vain lisännyt hänen myönteistä asennettaan suomalaista siemenperunaa kohden.

”Olen hyvin iloinen siitä, että tulin itse paikan päälle tutustumaan olosuhteisiin.”

Ensimmäinen kuorma lähtee tällä viikolla

Turkkiin kelpaavat Suomesta kaikki laatuvaatimukset täyttävät lajikkeet. Alkuvaiheessa mukana ovat Van Gogh, Adora ja Felsina, mutta myös Timon ja Satun soveltuvuutta tullaan testaamaan.

”Alkaneella viikolla laitamme testikuorman Turkkiin ja katsomme, miten sen turkkilaisten viranomaisten kanssa käy. Jos tilanne näyttää hyvältä, panemme homman liikkeelle”, kertoo Pisilä.

Tohtori Gömeς toimi valtion tutkijana 20 vuotta, mutta ryhtyi sitten siemenperunatuottajaksi. Kun hän näinä päivinä allekirjoittaa kauppakirjan ranskanperunatehtaasta, toimii yritys kaikilla tasoilla siementuottajasta teollisuuteen. Peruna on edelleen päätuote, vaikka toiminta on laajentunut perunapuolelta tekstiili- ja rakennusteollisuuteen.

Helge Murtovaara

Perunalähetyksen takana. Tyrnäväläis-pyhäjokinen siemenperunatalo avaa vientimarkkinoita Turkkiin. Kuvassa vasemmalta Eero Pisilä, Belgin Gömeς ja Jaakko Rahko.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva