QPR listautuu vihdoin pörssiin

Pasi Klemettilä

OULU Oululaislähtöinen ohjelmistotuotetalo QPR Software listautuu Helsingin pörssiin nm-listalle. Listautumisen yhteydessä toteutetaan suunnattu osakeanti ja lisäksi yleinen osakemyynti. Kohteena ovat suomalaiset institutionaaliset sijoittajat ja yleisö.

Alustavasti tarjotaan 1 875 000 QPR:n osaketta, joista 1 125 000 suunnatussa osakeannissa ja 750 000 osakemyynnissä.

Anti alkaa ensi maanantaina 25. helmikuuta ja jatkuu alustavasti 4. maaliskuuta saakka. Järjestäjänä on FIM Corporate Finance Oy.

Ensisijaisesti toteutetaan osakeanti ja myynti vain silloin, jos kysyntä on riittävää.

Annin tavoitteena on kerätä rahoitusta konsernin liiketoiminnan kasvun tukemiseen ja tunnettavuuden parantamiseen. Tasetta halutaan vahvistaa.

Yhtiön arvoksi 40 miljoonaa euroa

Jos kaikki uudet osakkeet merkitään, QPR arvioi saavansa niillä noin 3,6 miljoonaa euroa kulujen vähentämisenjälkeen.

Tarjottavat osakkeet vastaavat enintään noin 16,3:a prosenttia yhtiön osakepääomasta. Merkintä- ja myyntihinta on vähintään 3,3 euroa ja enintään 3,5 euroa osakkeelta.

Enimmäishinnalla yhtiön arvoksi tulisi noin 40 miljoonaa euroa eli noin 240 miljoonaa markkaa.

QPR menee nyt toisella yrittämällään joka tapauksessa pörssiin listautumisannin tuloksesta riippumatta. Vuonna 2000 QPR perui antinsa ja listautumisaikeensa, kun kiinnostusta ei ollut riittävästi.

Kaupankäynnin odotetaan alkavan nm-listalla arviolta 12. maaliskuuta. Ennen kaupankäynnin aloittamista nm-listalla osakkeet on tarkoitus hakea kaupankäynnin kohteeksi pörssin prelistalle arviolta 8. maaliskuuta.

Nm-lista on tarkoitettu uusille innovatiivisille yrityksille. Nm tulee englanninkielen sanoista New Market.

Partnerien kautta ulkomaille

QPR:n ohjelmistotuotteet liittyvät liiketoiminnan kehittämiseen ja johtamiseen.

QPR:n ”monistettavat teknologiat” muodostavat 72 prosenttia yrityksen liikevaihdosta ja perustuvat yrityksen ohjelmistotuotteiden ympärille rakennettuihin liiketoimintakonsepteihin. Myös esimerkiksi yrityspelit kuuluvat tuotteistoon.

QPR aikoo lanseerata uusinta tuotettaan kansainvälisille markkinoille ja vahvistaa myyntikanavia partner-verkostonsa kautta. Myös tuotekehitykseen kotimaassa panostetaan yhtälailla.

QPR on käytännössä luopunut lopuistakin ulkomailla toimineista myyntiyksiköistään viime vuonna. Niiden sijaan se panostaa ulkomailla pelkästään partnereihin. Kotimaassa QPR:n "monistet­ta­vien teknologioiden" liiketoiminta painottuu omaan suoramyyntiin.

QPR:n liikkeenjohto ja markkinointi on nykyään Helsingissä, mutta Oulussa on edelleen keskeinen tuotekehityksen runko. Henkilökuntaa Oulussa on runsaat 30. Kaikkiaan henkilöstöä on 100 henkeä.

QPR-konsernin liikevaihto viime tilikaudella oli 12,4 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuotisesta oli 38 prosenttia. Liikevoitto oli 2,9 miljoonaa euroa, kasvua oli 54 prosenttia. Konsernin omavaraisuusaste oli tilikauden päättyessä 49,7 prosenttia.

Yhtiö on arvioinut orgaanisen kasvun olevan tänä vuonna 25-35 prosenttia.

Toimitusjohtaja Jouko Pelkonen sanoo, että QPR yrityksenä on kypsä menemään pörssiin, mutta markkinatilanne on edelleen epävarma.

"Sijoittajainstituutioiden mielestä me olemme oikea yritys menemään pörssiin, mutta instituutiot miettivät, onko nyt oikea aika sijoittaa yleensä mihinkään pieneen teknologiayritykseen", Pelkonen luonnehtii tilannetta.

”Raha ei ole kriittinen tekijä”

Vielä syksyllä QPR ei halunnut lähteä päänavaajaksi hiljentyneelle pörssitielle, mutta nyt sille tielle lähdettiin. Lisärahalle olisi käyttöä.

"Liiketoiminnalliset järjestelyt helpottuvat huomattavasti, kun saadaan osake vaihdettavaksi. Meidän osakkeellamme käydään kauppaa aika paljon, tämä on palvelua myös osakkaillemme."

Yhtiöllä oli 19.2.2002 päivätyn osakaslistan mukaan 262 osakasta.

Pelkonen painottaa, että QPR on kansainvälinen, kannattavasti kasvava ohjelmistotuoteyritys.

Liikevaihdosta vain 7 prosenttia tulee työn myynnistä ja 93 prosenttia monistettavista asioista, joiden valmistuskustannukset ovat Pelkosen mukaan lähes olemattomat.

"Jos anti etenee vaisusti, kaavailtuja järjestelyjä toteutetaan sitten pienemmässä mittakaavassa. Meillä raha ei ole kriittinen tekijä", Pelkonen sanoo.

lehtikuva

Valmis pörssiin. QPR Software Oyj on toimitusjohtaja Jouko Pelkosen mukaan valmis pörssiin menoon. ”Tulevaisuus näyttää hyvältä.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva