Mies, joka teki oman työn mallin

60-vuotias

Toivo Haapalainen Tyrnävällä.

Harva voi sanoa luoneensa uuden työnteon mallin. Toimitusjohtaja Toivo Haapalainen ei leuhota siitä, että muita samanlaisia elektroniikka-alan sopimusvalmistajia ei ole kuin Ele-Products Oy. Sen työntekijät tekevät kokoonpanotyötä työhuoneessa kotonaan. Työpisteitä on yleensä 60-80 kerrallaan. Halukkaita työhöbn on huomattavasti enemmän. Työ poikkeaa tehtaassa tapahtuvasta vain siinä, että kotona tehtävä työ ei kuulu työaikalain piiriin.

Aikaisemmin yrityskonsultin työtä tehnyt Haapalainen on ollut yrittäjänä pian 22 vuotta, siitä sopimusvalmistusyrittäjänä 16 vuotta. Perheen kahdeksasta lapsesta neljä on nyt mukana yrityksessä .

Toisen leivissä, muun muassa Nokian palveluksessa Helsingissä ollessaan Haapalainen kaipasi yrittäjän vapautta ja itsenäisyyttä. ”Voi tehdä itse sekä hyvät että huonot päätökset. Mielestäni yrittäjyys on myös luonnekysymys.”

Idea sopimusvalmistuksesta kotona syntyi sattumalta. Kerran hän ajeli Pohjanmaalla lähellä Härmää ja oli menossa erään yritykseen käsittelemään henkilöstön perehdyttämistä. Laaja peltoaukea lepäsi edessä ja ajatus arskarteli perhekeskeisen yrittämisen ympärillä.

”Ennen seuraavat sukupolvet ovat oppineet talon tavat työtä tehdessä. Silloin ei tarvittu työhön perehdytystä”, hän ajatteli

Silloin se idea iski: Voisiko nykypäivän teolliseen yhteiskuntaan yhdistään tämänmuotoisen työnteon? Että töitä tehtäisiinkin kotona?

Vuoden verran ajatus muhi, mies mietti ja luki lakikirjaa. Ajatus kypsyi suunnitelmiksi. Koepalloksi lähti lehteen ilmoitus, kiinnostaisiko elektroniikka-alan työ kotona. Se oli idean koemarkkinointia, josta sitten syntyi lopullinen päätös.

Oikeastaan kysymys on etätyön äärimalli, jossa tuotanto kokonaisuudessaan tapahtuu kymmenien kotien verkossa. Tehdaskiinteistössä on vain hallinto, laaduntarkkailu, logistiikkatoiminnot ja esimerkiksi koulutus.

Suomessa ei samalla mallilla toimivaa elektroniikka-alan yritystä ole. Joku on yrittänyt, mutta kokeiluksi se on jäänyt. Haapalainen otaksuu, että harkinneet ovat luovuttaneet siksi, että kotiverkostona toimiva yritys teettää perustettaessa valtavasti töitä.

Sensijaan samantyyppinen toimintamalli on tuttu nahkapukineita ja mattoja valmistavissa yrityksissä. Ulkomailla esimerkiksiPohjois-Italiassa ja Sveitsissä on vähän samalla periaatteella toimivia elektroniikkayrityksiä.

Pielavedellä syntynyt, mutta Pudasjärvellä varttunut Haapalainen muutti perheen mukana sieltä ensimmäisen kerran Tyrnävälle 1956, mutta lähti sieltä pian ensin Ouluun ja sitten Helsinkiin.

Uudestaan tyrnäväläinen hänestä tuli sattumalta. Hän etsi perheelleen asuinpaikkaa, joka ei olisi kerrostalossa kaupungissa eikä edes kirkonkylän keskustassa, vaan rauhallinen paikka maalla. Sopiva pieni maatila löytyi Tyrnävältä.

Kolmen kauden ajan Haapalainen on ollut myös tyrnäväläinen valtuutettu keskustan riveissä. Hän suostui ehdokkaaksi, kun huomasi, että voi olla antoisaa kokeilla roolia pöydän toisella puolella. Kuntien kanssa hän oli joutunut neuvottelemaan konsulttina. ”Ajattelin myös, että ehkä minulla olisi jotain annettavaa kunnan elinkeinotoimelle.”

Päätöksenteko kunnissa eroaa kovasti yritysten vastaavasta. ”Se tapahtuuu hitaammin, kollektiivisesti ja useammin tunnetasolla. Joskus miettii yrittäjänä, voisiko kunnissakin päätöksentekojärjestelmää joiltakin osin muuttaa”, Haapalainen sanoo. Hän uskoo, että juuri päätöksenteon hitauden vuoksi monet kunnat ovat yhtiöittäneet elinkeinotoimensa.

Asuinpaikan valinnasta voi jo päätellä, että Haapalainen viihtyy luonnossa. Kiivasrytmisestä liike-elämästä rentoutumiseen hän tietää kaksi paikkaa ylitse muiden. Toinen on mökki Pielaveden rannalla, toinen erämaja Lapissa. ”Kevätaurinkoa on mahtavaa katsella siellä luonnon keskellä.”

Pielavesi ja tunturit siintelevät silmissä lähivuosina entistä useammin, sillä Haapalainen on jo aloittanut varautumisen työstä luopumisen. Tämäntyyppisen yrityksen toimitusjohtajuutta ei vaihdeta hetkessä. ”On juostava jonkin aikaa rinnakkain”, Haapalainen havainnollistaa. Yrityksen toimitusjohtajan paikka on pantu hakuun lehti-ilmoituksella hiljattain.

Päivänsankarin kahvitilaisuutta vietetään maanantaina kello 12 jälkeen kotona Tyrnävällä.

Rauni Peltonen

Pekka Peura

Toimintamalli. Punaisten tupien verkoston malli Toivo Haapalaisen yrityksen seinällä kertoo, että sen kymmenet elektroniikan kokoonpanotyöntekijät työskentelevät kotonaan. Heistä monet ovat kotiäitejä, joilla on kokemusta elektroniikkateollisuudesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva