Oysin parkkiongelmiin luvassa pientä helpotusta

Panu Pökkylä

OULU Kontinkankaan sairaala alueella vallitsee pysäkointikaaos. Oulun yliopistollisella sairaalalla asioivat ihmiset jättävät autonsa armotta miten sattuu ja usein myös tärkeän liikenteen tielle. Vaikka alueelle rakennettiin viimeksi kaksi vuotta sitten uutta pysäköintilaa kasapäin, autolle ei tahdo löytyä omaa paikkaa.

”Tämä on ongelma, jonka me olemme tiedostaneet. Ratkaisuja on haettu monelta eri paikalta ja vaikka tilaa onkin saatu lisää, se on aina täyttynyt. Alueen liikenne lisääntyy koko ajan”, huokaisee Tekniikan palvelujen tulosyksikön johtaja Heikki Salumäki.

Muun muassa rampin läheisyyteen pysäköidään usein varsin silmittömästi. Salumäen mukaan muutaman kerran on jouduttu tilanteeseen, että hälytysajoneuvoliikenne on mennyt kokonaan tukkoon, kun tiellä on seissyt asiakkaan auto.

Vastauksena ongelmaan kaupungilta on pyydetty mahdollisuutta laajentaa jo kerran kasvatettua eteläistä parkkialuetta. Vastauksena on kuitenkin ollut, että viheralueita ei saisi enää kaataa parkkipaikan tieltä, olisi rakennettava ylöspäin.

”Mutta parkkitalon rakentaminen on noin kymmenen kertaa kalliimpaa kuin tavallisen parkkipaikan, tässä on tullut Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiukka talous vastaan” Salumäki toteaa.

Tilantarve jatkuu kroonisena, sillä alueelle valmistuu Biocenter sekä Oulun kaupungin sairaala.

”Ymmärrämme, että asiakkaiden kannalta tilanne on hankala, mutta meidän on pakko edetä kaupungin asettaman aikataulun mukaan”, Salumäki sanoo.

Ensi kesänä sairaanhoitopiiri helpottaa ahtautta muun muassa lisäämällä pysäköintitilaa Oysin läheisillä asuintaloilla. Vuonna 2004 olisi tarkoitus valmistua yksi lisäkerros nykyiseen parkkitaloon.

Tällä hetkellä alueella on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella noin 2 000 parkkipaikkaa. Sairaanhoitopiiri on sopinut lisäksi rauhanyhdistyksen kanssa, että sen laajoja parkkipaikkoja voidaan käyttää myös sairaalan parkkipaikkoina.

Paikkojen tarve on suuri, sillä pelkästään Oysissa tehdään 1 000-1 600 asiakaskäyntiä vuorokaudessa. Lisäksi talo on on noin 4 500 ihmisen työpaikka.

Alueen parkkipaikkoja käyttävät myös ulkopuoliset, jotka eivät asioi sairaala-alueella ollenkaan.

Tilan hupenemista seurataan Oysissa viikottain. Vähiten parkkipaikkoja on Salumäen mukaan maanantaista torstaihin. Ruuhkaisinta on aamukymmeneltä ja kello 14 iltapäivällä.

Eilen perjantaina tilanne oli aamulaskennan jälkeen sellainen, että eteläisellä parkkipaikalla oli 55 vapaata parkkipaikkaa ja rampin alla vain yksi.

Pääsisäänkäyntien puolella oleva sisääntuloramppi on suosittu pysäköintipaikka, koska siitä on lyhin mahdollinen matka sairaalaan. Asiakkat eivät kuitenkaan osa pysäköidä autoja oikein, sillä kolmen ajoneuvon tilaan tungetaan vain kaksi autoa.

”Se tila on kyllä ahdas, mutta kyllä siihen tarkkaan ajamalla kolmekin autoa mahtuu”, Salumäki toteaa.

Osa parkkipaikoista on maksullisia ja toisten tilannetta on rajoitettu pysäköintikiekoin. Salumäki ei kuitenkaan halua lisätä enää rajoituksia.

”Ei se olisi oikein, että asiakas joutuisi sydän tykyttäen jännittämään, että odottaako autolla sakkolappu”, hän luonnehtii.

Keskusteluja on käyty kahden ja neljän tunnin paikoista, mutta molemmat ovat hoitohenkilökunnan mielestä liian lyhytaikaisia, sillä joissakin toimenpiteissä voi mennä jopa kuusi tuntia.

Vaikka tilaa tulee jonkin verran lisää, Salumäki suosittelee ihmisille julkisia kulkuneuvoja, sillä niiden kyydissä pääsee paikan päälle jopa aivan oven eteen.

UKKO KUVASSA

Ville Kartimo

Tilaa tarvitaan. Heikki Salumäki etsii kovasti vaihtoehtoja, joilla helpottaa Oysin parkkiongelmia.

PARKKIPAIKKA LUMISENA

Ville Kartimo

Täyttä puskee. Lisätilaa Kontinkankaan parkkipaikoille ollaan hakemassa muun muassa rakentamalla lisää kerroksia parkkitalolle.

Autot jonossa

Ville Kartimo

Täyttä. Oysin sisääntuloväylillä on ollut tilanteita, jossa ambulanssi on jäänyt autojen saartamaksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva