Partio sinnittelee ajassa kiinni

Liikkeen suosio hiipunut tasaisesti, kasvukeskuksissa partioon jopa jonotetaan

Merja Aakko

OULU Partion suosio on viime vuosina laskenut noin 2 000 jäsenen vuosivauhtia. Ikäluokat pienenevät, ja toisaalta urheiluseuroista on tullut kova partion kilpailija.

Kasvukeskuksissa partioliike imee kuitenkin jatkuvasti uusia jäseniä. Pääkaupunkiseudulla nuorten perheiden kasaantuminen näkyy niin, että partioon jonotetaan jopa useita vuosia. Oulun seudullakin uhkaa syntyä pula lippukuntien ja vartioiden johtajista.

”Partiossa on ytyä”, Oulun evankelisluterilaisten seurakuntien partiotyön nuoriso-ohjaaja Veikko Pehkonen iloitsee ja kuvaa partiota sekä seikkailuksi että turvallisuuden tunteen antajaksi.

Toiminta on tavoitteellista ja järjestelmällistä, ja vastuuta kannetaan pienestä pitäen, Pehkonen kuvailee. ”Vilkkaimmassa iässä olevat 10-14-vuotiaat toimivat ihmeellisen hyvin vain pari vuotta itseään vanhemman vertaisjohtajan johdolla.”

Väestön muutto tuo uudet haasteet

Muuttoliike syrjäseuduilta ja pienistä kunnista kaupunkiin luo partiotoiminnalle uudenlaisia haasteita. Tavoitteena on houkutella toimintaan mukaan niitä nuoria ja lapsia, joilla ei ole omalta paikkakunnalla kokemusta partiotyöstä. Siksi myös harvaan asutuille seuduille yritetään perustaa uusia lippukuntia.

Suomen Partiolaiset ry haravoi parhaillaan kuntia, joissa partiolaisten osuus nuorista ikäluokista on pieni, ja tarkoitus on perustaa 15 uutta lippukuntaa tämän vuoden aikana, tiedotuspäällikkö Sinikka Alvesalo Suomen Partiolaiset ry:stä selvittää.

Islamilaista lippukuntaa ei vielä ole

Partioliikettä on rasittanut militaristinen julkisuuskuva. Liikkeen perustaja lordi Robert Baden-Powell oli brittiarmeijan upseeri ja ideoi partioliikettä havaittuaan Etelä-Afrikan buurisodassa, että lapset soveltuivat hyvin lähettitehtäviin. Lontoossa hän kokosi joukon poikia ensimmäiselle partioleirille vuonna 1907.

Suomeen partioliike kotiutui jo 1910-luvulla ja suuntautui tukemaan maanpuolustuksellisia pyrkimyksiä.

Viime vuosikymmeninä partion julkisuuskuvasta on poistunut sotilaallisuus.

”Ei partiolaisilla ole yhteisiä sotaisia tervehdyksiäkään”, Pehkonen korjaa ennakkoluuloja, mutta myöntää, että yksittäiset lippukunnat voivat hoitaa esimerkiksi lipunnoston sotilaalliseen tyyliin.

Isänmaallisuus ja uskonnollinen kasvatus ovat Pehkosen mukaan partioliikkeen kulmakiviä, mutta uskonnollisuus ei tarkoita vain kristillistä opetusta.

Partio haluaa kansainvälistyä. ”Olemme Oulussakin olleet yhteydessä maahanmuuttajiin, mutta heitä ei ole tullut toimintaan paljon mukaan. Ehkä toimintaamme kohtaan on ennakkoluuloja”, Pehkonen miettii.

Yhtäkään islamin opetusta antavaa lippukuntaa ei maahan ole vielä syntynyt.

Tänään partiolaiset viettävät yhtä juhlapäiväänsä, joka on nimetty ”muistelemispäiväksi”. Päivän aikana kerätään varoja kehitysyhteistyörahastoon, jolla tuetaan kehitysmaiden partiojärjestöjen johtajakoulutusta sekä julkaistaan koulutusmateriaalia.

Esimerkiksi Limingan Niittykärpät järjestävät tänään lähetysaiheisen tapahtuman Lumijoen kirkon pihalla ja sisällä, kello 18 alkaen.

Kuvaaja

Opitaan tekemällä....

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva