Puurakentaminen tarvitsee jatkuvuutta

Puisten kerrostalojen rakentamista ovat hidastaneet asenteet ja palosäädökset

Anna Mikkonen

OULU Ennakkoasenteet, palosäädökset sekä koerakentamisen ja kalliin rakentamisen leima ovat hidastaneet puukerrostalojen läpimurtoa Suomessa. 3- ja 4-kerroksisia puisia kerrostaloja on rakennettu vuosien 1995-2001 aikana yhteensä kymmenen, ja niissä on noin 340 asuntoa. Kuluvana vuonna rakentaminen lähtenee liikkeelle vielä Keravalla ja Lahdessa.

”Puukerrostalojen saama julkisuus ja palaute on kuitenkin ollut pääosin myönteistä”, toteaa tänään aiheesta Oulussa väittelevä arkkitehti, Puustudion projektipäällikkö Markku Karjalainen Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta.

Rakentamisen historia on puurakentamista

Suomalainen metsäteollisuus on tehnyt puukerrostalojen eteen töitä jo 1990-luvun alkupuolelta asti. Herääminen on kuitenkin tapahtunut myöhään, sillä esimerkiksi Kanadassa on rakennettu puisia kerrostaloja jo yli sata vuotta.

Markku Karjalainen muistuttaa, että suomalainen rakennushistoria on puurakentamista, betoni on ollut kuvioissa viimeiset 40 vuotta.

”Välillä on hävettänyt, että vaikka asumme metsän keskellä, niin nykyaikaisen puurakentamisen mallia on pitänyt lähteä hakemaan ulkomailta.”

Suurin este puukerrostalojen rakentamiselle on löytynyt palomääräyksistä, jotka ovat sallineet vain 2-kerroksiset pientalot. Useampikerroksisten rakentaminen tuli luvalliseksi vasta syksyllä 1997 palomääräysten muututtua. 4-kerroksista korkeampaa puutaloa ei Suomessa edelleenkään saa rakentaa. Maailmalla korkeimmat puurakenteiset talot ovat 7-kerroksisia ja Ruotsissa kerroslukua ei ole rajoitettu lainkaan.

”Mutta vielä edelleenkin viranomaispuolella on kirjavuutta ja palomääräyksiä tulkitaan eri tavalla. Se ei saisi kuulua normaaliin rakentamiseen”, huomauttaa Karjalainen.

Tekniset kysymykset hanskassa

Markku Karjalainen uskoo, että koejakso alkaa olla nyt ohi ja osaamista puurakentamiseen löytyy. Mutta määrätietoisuutta tarvitaan, jotta jatkuvuus on taattu. Puurakentamisen ekologisuutta ja elinkaarimarkkina-arvoa tulisi myös hyödyntää enemmän.

Sitä, tulevatko puukerrostalot betonisia edullisimmiksi vai kalliimmiksi, ei ole vielä pystytty osoittamaan. Markku Karjalainen tosin sanoo urakoitsijoiden usein todenneen, ettei tämänsuuntainen rakentaminen ole bisnestä.

”Konservatiivinen rakennusala taipuu hyvin hitaasti muuttamaan totuttuja käytäntöjään. Jos uskallusta ei löydy, saadaan muutaman vuoden päästä todeta, ettei trendistä ollut eläjäksi”, hän maalaa.

Koerakentamisaika on osoittanut, että puukerrostalojen tekniset kysymykset, kuten rakentamistekniikka, lämmön-, äänen-, palon-, veden- ja kosteudeneristyskysymykset pystytään jo hallitsemaan.

”Mutta esimerkiksi askeläänieristävyyteen tulee vielä kiinnittää enemmän huomiota”, kertoo Karjalainen asukaskyselyn palautteen antia.

Puukerrostalojen takuutarkastuksissa ei ole havaittu sen enempää huomauttamista kuin kerrostaloissa yleensä. Niiden hyvinä puolina pidetään myös keveyttä, sillä ne painavat vain viidesosan betonitaloista ja näin perustamiskustannuksissa voidaan säästää.

Asukkaat pitävät puutaloja kodikkaina, sisäilmastoltaan hyvinä, paloturvallisina ja arkkitehtuuriltaan onnistuneina.

Tulevaisuudessa kahteen tasoon

Markku Karjalainen ei kuitenkaan näe tulevaisuutta välttämättä kerrostalovaltaisena. Kaupunkimaiseen puurakentamiseen istuvat hienosti 2-kerroksiset pientalot, joissa olisi keskimäärin vajaan sadan neliön kokoisia huoneistoja.

”Jo nyt Suomi on Espanjan jälkeen kerrostalovaltaisin maa”, tietää Karjalainen ja sanoo tämän selittyvän osin sillä, että rakennusliikkeille jää niistä paras voitto.

Puustudio on jo neuvotellut Oulun kaupungin kaavoituksen ja asuntotuotannon kanssa Pyykösjärven pohjoispuolelle sijoittuvasta pientaloalueesta, joka toteutettaisiin 2-kerroksisia taloja rakentamalla. Myös urakoitsijat ovat hankkeesta kiinnostuneita ja suunnittelu pyritään käynnistämän jo tämän vuoden puolella.

Tapio Maikkola

Kujanäkymä Puu-Linnanmaalta. Arkkitehti Markku Karjalainen on koonnut väitöskirjaansa suomalaisen puukerrostalorakentamisen lyhyen historian. Kirjanen kiinnostaa, sillä sitä on myyty jo 500 kappaletta.

Tapio Maikkola

Pian valmis. Oulun puukerrostalojen koerakennusalueen Puu-Linnanmaan viimeiset talot päiväkotia lukuunottamatta valmistuvat vielä kevään aikana. Tulevaisuus näyttää, nouseeko puukerrostaloja enenevässä määrin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva