Raatin stadion kurvaa monitoimihallin ohi

Kari Sankala

Antti Ervasti

OULU Raatin stadionin peruskorjaussuunnitelmat ovat ohittamassa käsittelyjärjestyksessä Raksilan jäähallivaihtoehtojen vertailut. Kaupunginhallituksen työlistalla Raatti ja Oulun jäähallin tuleva käyttö ovat molemmat maaliskuun asioita, mutta vain Raatti aiotaan viedä kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi maaliskuun aikana. Jäähalli saa odottaa vuoroaan huhtikuulle.

Raatin stadionin remonttia on esitetty vuosille 2004-2006, joten toteuttamisaikataulun kannalta Raatin kiilaus ei vielä merkitse lopullista irtiottoa. Raatin stadionin peruskorjauksen kustannusarvio on noin 14 miljoonaa euroa (80-90 miljoonaa markkaa).

Uuden monitoimihallin rakentamiskustannuksiksi on arvioitu noin 21,5 miljoonaa euroa (130 miljoonaa markkaa).

Oulun kaupunginhallitus tutustui torstaina monitoimihalleihin Etelä-Suomessa puheenjohtaja Matti Pikkaraisen (kesk.) johdolla. Helsingin seudulla kohteena olivat Espoon ja Helsingin areenat. Kolmas kohde oli Tampereen remontoitavana oleva halli.

Helsingissä oululaisille näytettiin vielä Harry Harkimon halliyhtiön konsultoimaa Tallinnan Saku-hallia videolta.

Pikkaraisen mukaan Helsingin ja Espoon suurin ero oli toiminnallinen. ”Espoo tukeutuu miltei kokonaan lätkään, kun Helsingissä kiekon osuus on kolmannes. Mielenkiintoista onkin liiketoiminnallisen ajatuksen löytyminen.”

Pikkarainen ei vielä halua ottaa kantaa, kuka tai mikä olisi mahdollinen operaattori Oulun jäähallissa rakennettiinpa kokonaan uusi tai kunnostetaan Raksila. ”Yksi vaihtoehto on, että Kärpät hoitaa operaattoripuolen. En ota asiaan vielä kantaa. Vastuullisen on osattava joka tapauksessa hoitaa markkinointi ja talous, jotka muodostavat kokonaisuuden. Tarvitaan ammatti-ihmisiä.”

Pikkaraisen arvion mukaan puitteet hallissa eivät välttämättä ole kovinkaan merkittävät. Hän valitteli sitä, etteivät kaikki Oulun kaupunginhallituksen jäsenet ole edes käyneet Raksilan hallissa, jotta he pystyisivät vertailemaan.

”Espoo on areenoista selvästi Helsinkiä keveämpi. Se ei ole pramea. Helsingin areenalla on tosi prameita aitioita. Oulussa sellaiset aitiot eivät ole todellisuutta”, Pikkarainen miettii.

Tampereen jäähalli on Suomen vanhin, ja siihen ollaan sijoittamassa nyt noin 7,5 miljoonaa euroa (45 miljoonaa markkaa). Pikkaraisen mielestä suuri ero Tampereen ja Oulun halleilla on se, että Tampereella voidaan hyödyntää remontissa niin sanottuja vapaita tiloja kuten aulaa ja kellaritiloja, sillä ne ovat monta kertaa suuremmat kuin Oulussa.

”Jos meillä tehdään remontti, tilaa ja puitteita pitää rakentaa nykyisen runkorakenteen ulkopuolelle. Tampereella tilava runkorakenne on mahdollistanut monipuolisen uudistuksen, mihin ei Oulussa ole mahdollisuuksia”, Pikkarainen arvioi.

Tampereen hallia hallinnoi ja ylläpitää kaupunki, ja operoijana on Tapparasta, Ilveksestä ja KooVeesta 1960-luvulla perustettu Jääkiekon tuki ry. Ilves ja Tappara vuorottelevat halli-isäntinä SM-liigan kotiotteluissa.

Tutustumismatka vahvisti Pikkaraisen omaa kantaa:

”Jos jotain yleensä halutaan, kannattaa rakentaa uusi kunnollinen halli. Jos sille ei löydy kannatusta, ei vanhaa kannata remontoida isolla rahalla, sillä siitä tulee torso”.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva