Oulussa katsotaan merta ja puutaloja

Kirsi Haapea

OULU Matkailijaa voivat kiinnostaa Oulussa kovinkin arkiset asiat. Esimerkiksi ranskalaisryhmä kuunteli kohteliaasti matkaoppaan selostusta, mutta sivulauseen maininta kantavasta jäästä sytytti: opaskierros keskeytyi ja porukka ryntäsi jäälle kävelemään.

”Merenranta, suistoalue ja saaret viehättävät Oulussa kävijöitä, sellainen arkipäivän kauneus, mitä me oululaiset emme itse huomaakaan”, Oulun seudun oppaat ry:n sihteeri Tiina Mikkola kertoo.

Opas Antero Mikkonen sanoo, että juuret ja paikallishistoria ovat pinnalla. ”Yhtäkkiä pomppaa joku Maikkulan kartano tai Varjakka esiin, ja niistä halutaan tietää.”

Ulkomaalaiset haluavat tutustua puuarkkitehtuuriin ja katselevat kiinnostuneina Pikisaarta, Kuusiluotoa, Raksilaa. Etenkin venäläiset kyselevät oppaalta oululaisten arjesta, paljonko ihmiset ansaitsevat, mitä koulunkäynti maksaa, mitä ihmiset harrastavat vapaa-ajalla.

Kävelyretket kesäisin ovat entistä suositumpia. Niillä kaikki vanha kiinnostaa. Talojen entisistä asukkaista kysytään ja muistolaattojen henkilöistä. Usein opas saa selostaa, kuka oli Toripolliisi.

Kysyttyjä ovat myös päiväretket Oulun lähiympäristöön. Ostospaikkoja pitää sisällyttää ohjelmaan.

Hitech-väellä kiire pois

Oulussa käyvä hitech-alan väki ei juuri matkailuopastusta käytä, korkeintaan heidät opastetaan lentokentältä hotelliin ja takaisin. Työmatkalaisia käy Oulussa paljon, mutta useimmat tulevat aamulla ja lähtevät illalla eikä aikatauluun mahdu matkailukierroksia.

Hitech-matkailu ei näy opaspalveluissa, mutta muut yritykset tilaavat vierailleen opastuksia kokouksien yhteyteen. Varsinkin kokousväen seuralaisille tarjotaan Oulun opastuksia.

Eläkeläisryhmät käyttävät paljon matkailuoppaiden palveluja. Tallinnaa ja Ruotsinlaivoja kyllästymiseen asti kolunneet haluavat päiväseltään tutustua Ouluun ja lähikuntiin. Myös Lappiin matkaavat bussiryhmät tilaavat opaskierroksia.

Tiina Mikkolan mielestä iso puute on, ettei Oulussa ole kiinan ja japaninkielistä opasta. Eurooppalaisilla kielillä opastus järjestyy. Matkailuoppaita on 25. Opastuksella ei Oulussa elä, siksi kaikki ovat sivutoimisia.

Opaskierroksia järjestettiin viime vuonna 310. Määrä on kasvanut. Sesonkiaikaa on kevät, kesä ja alkusyksy. Hiljaisinta on marras-maaliskuussa.

pekka peura

Oulua matkailijoille. Antero Mikkonen kertoo matkailijoille Oulun ja lähiseudun paikallishistoriasta, esimerkiksi Pateniemen ja Varjakan yhteys kiinnostaa nyt ihmisiä. Bussia kuljettaa Lasse Ronkainen.

Luovaa työtä. Matkailuopas on myös sanataitelija. Jutun pitää luistaa yllättävissäkin tilanteissa. Opas muokkaa työn oman persoonansa varaan, Antero Mikkonen sanoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva