Hanketaiteilijat johdattelevat tanssiin

Liisa Lehto-Peippo

HAAPAJÄRVI Luovan tanssin pohjalta ja liikkeen kokemisesta alkoivat hanketaiteilijat Marjo Laakkonen ja Riku Immonen sekä hankejohtaja Marketta Viitala johdatella Martinmäen ala-asteen 1.-2.-luokkien oppilaita tanssin maailmaan.

Houkutteluja tanssitunnille osallistumiseen lapset eivät kaivanneet, vaan lähtivät mukaan innolla. Suurin osa heistä ei ole tanssinut koskaan aikaisemmin. Marjo Laakkosen ja Riku Immosen tanssiman Tuhkimotarina-teoksen he ovat nähneet noin kuukausi sitten. Parin vuoden aikana oppilaat ehtivät saada melkoisen annoksen tanssia, sillä opettajat ja oppilaat ehtivät tavata toisensa kymmenkunta kertaa.

Tanssien tutummaksi -hankkeen tanssikasvatuksellisen kokonaisuuden Tanssi tutuksi itse kokien on määrä kestää Martinmäen oppilaiden ja opettajien kanssa pitkään, vuoden 2003 loppupuolelle saakka. Sinä aikana kerätään kokemuksia ja tehdään myös tanssiteoksia.

Martinmäen koululaisille tarjotaan myös ns. musiikiton vaihtoehto, jotta myös lapset, joiden perheiden vakaumus ei musiikkia hyväksy, voisivat tanssikasvatukseen osallistua.

Liikkeelle lähdettiin yksinkertaisista asioista: pariharjoituksista, hyppyaskelista ja juoksemisesta. Sitten edettiin liikkeellisiin luoviin harjoituksiin. ”Ne ovat aluksi vaikeita, mutta pyrimme siihen, että lapset saavat myös itse keksiä. Oma kokemus on kaikkein tärkein. Sekin on suuri osa nautintoa, että saa tehdä yhdessä toisten kanssa”, Marjo Laakkonen sanoo.

Marjo Laakkonen kertoo, että lasten kanssa pohditaan, mikä on heidän suhteensa liikkeeseen ja kuinka siitä voi nauttia. ”Nauttimisen ei tarvitse olla puurtamista ja kärsimystä, vaan liikkeen avulla voi pitää hauskaa ja etsiä tanssimalla omia mahdollisuuksiaan ja rajojaan.”

Tavoite on sama, mikä on lähtökohta, eli oman kehon löytäminen ja siihen luottaminen. ”Tarkoituksena on, että pystyisi olemaan kotonaan ja läsnä itsessään omassa kehossaan sekä ajattelemaan kehollaan. Ei tarvitse hikoilla, eikä suorittaa tietyssä ajassa, vaan voi tehdä kaiken omassa tahdissa.”

”Kun olemme olleet yhdessä pidempään, mennään tanssikoulumaisempaan suuntaan ja opetetaan muodon kautta liikkeitä. Siitä tulee toisenlaista oppimisen iloa”, Marjo Laakkonen kertoo.

Täydentävät toisiaan

Työparilla Marjo Laakkosella ja Riku Immosella on molemmilla meneillään freelancer-jakso. He työskentelevät hankkeessa kaksi vuotta osa-aikaisina. He opettavat, tekevät koreografioita ja esiintyvät.

Riku Immonen on lisäksi mukana lauantaina Helsingissä ensi-ilntansa saavassa suurmusikaali Calypsossa tanssijana muiden joukossa. Marjo Laakkonen on esiintynyt Kansallisteatterin näytelmässä Porvari Aatelismiehenä. Hän myös opettaa Helsingin tanssiopistossa ja Espoon balettiopistossa ja vielä opiskelee tanssipedagogiikkaa.

25-vuotias pyhäjärveläissyntyinen Marjo ja 29-vuotias Riku, joka asuu Helsingissä, ovat opiskelleet yhtäaikaa teatterikorkean tanssitaiteen laitoksella. Marjo Laakkonen on tanssin maisteri, Riku Immonen ei vielä. He ovat työskennelleet niin ikään yhtäaikaa kaksi vuotta Tanssiteatteri Hurjaruutissa.

Työpari täydentää toisiaan. Ideoita jaetaan. Toinen osaa toista ja toinen toista. ”Rikun opetus on temppumaisempaa akrobatian ja brasilialaisen taistelutanssin, capoeiran kautta. Se on tärkeää etenkin pojille”, Marjo Laakkonen sanoo.

Ensimmäinen esitys Tanssien tutummaksi -hankkeessa työparilla on ollut nykyaikaan tuotu koulusovellutus Marjo Kuuselan koskettavasta Tuhkimotarinasta. Sen teemana on kadulle joutuminen riisto ja ystävyys. Alkuperäisessä Tuhkimotarinassa oli viisi tanssijaa, ja se tehtiin puolitoista vuotta sitten Tanssiteatteri Hurjaruutin ja teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksen tuottamana.

Toisen esityksensä koululaisversio sai eilen tanssikeskiviikkona Pyhäjärvellä, jossa se aloitti ala-asteilla toteutettavan tanssikasvatuksellisen kokonaisuuden. Tuhkimotarina on tarkoitus esittää kaikilla hankkeen kahdeksalla paikkakunnalla.

Tanssikeskiviikkoa vietettiin myös Reisjärvellä, jossa lastentanssin ryhmillä olivat avoimet ovet.

Liisa Lehto-Peippo

Tanssi tutuksi. Martinmäen ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat alkoivat tutustumismatkan tanssiin Tanssien tutummaksi -hankkeessa Riku Immosen ja Marjo Laakkosen kanssa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva