Kiiminkijoen opisto etsii 200 hengen teatteritilaa

Mahdollisia ovat entinen posti keskustassa tai Anjushka Martinniemessä

Eeva Kauppinen

HAUKIPUDAS Kiiminkijoen opisto katselee Haukiputaalta vuokratiloja, lähinnä teatteri- ja näyttelytilaa. Kokoluokaltaan tavoitellaan päälle 200 katsojan teatteritilaa eli ihan pieni vuokrahuoneisto ei riitä.

Opisto etsii toimivaa, monipuolista teatteritilaa, joka vastaisi vähän Nukua eli Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskusta. Uudet näyttelytilat se tarvitsee uimahallirakentamisen yhteydessä Jatulista häviävien tilalle.

”Tilojen tulee olla käyttökelpoiset monenlaiselle esittämistoiminnalle: musiikkiteatterille, tanssiteatterille, puheteatterille. Myös operettiviikot siirtyisivät Jatulista uuteen tilaan”, kertoo opiston rehtori Heikki Viironen.

Kaikkein mieluiten opisto vuokraisi teatteri- ja näyttelytilat Haukiputaan keskustasta saavutettavuuden ja näkyvyyden takia.

”Keskustassa on monta tyhjää tilaa. Esimerkiksi entisen postin tilat ovat vuokrattavina ja K-market Haukitori siirtyy kaavamuutoksen yhteydessä parin vuoden sisällä Valintatalon takana nurkittain sijaitsevalle männikkötontille.

Viironen korostaa, ettei mitään ole vielä lyöty lukkoon.

”Haukiputaalla on paljon vapaana olevia tiloja ja useat tahot niitä tarjoavat. Neuvottelut ovat kesken.”

Auditorio edellyttää uudisrakentamista

Kiiminkijoen opisto on jo pitkään katsellut entisen postin tiloja kunnanvirastoa vastapäätä, Kirkkotie 2:ssa.

Tällä hetkellä tilat ovat tyhjillään ja ikkunassa liimattuna vuokrattavana-kyltti.

Postin tilat osti vast'ikään entinen Atsan torin rautakauppias Aarno Manninen Haukiputaalta. Myyjänä oli kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteeli Oy.

Mannisen ja Kiiminkijoen opiston välillä on ollut yhteydenottoja, mutta ei vielä sopimusta.

Aarno Manninen kertoo, että tontilla on rakennusoikeutta puolet lisää. Lisärakentamista tarvitaan, jos konseptiin liittyy yli 200 hengen teatteri- ja näyttelytilat.

”Jos uudisrakentaminen ei toteudu, taloon ei saa millään sopimaan teatteri- ja näyttelytiloja. Silloin katsomme muita vaihtoehtoja”, valaisee rehtori Heikki Viironen.

Kuntakuvan kannalta entisen postin talo olisi hänen mielestään sijainniltaan paras mahdollinen.

Entinen Anjushka ”hulluin vaihtoehto”

Kaikkein hulluimpana vaihtoehtona Heikki Viironen mainitsee Martinniemen keskustassa sijaitsevan Anjushkan tilan, entisen Kerholan - jos se pantaisiin todella hyvään kuntoon.

Musiikkiteatteri Anjushkan organisoimat operettiviikot aloittivat juuri Anjushkan tiloissa. Se on Martinniemen tehtaiden vanha kerhotalo.

”Talo on tällä hetkellä myynnissä. Siellä tarvittaisiin kyllä aika paljon remonttia ja se on tietysti liikenteellisesti hiukan sivussa, mutta on sillä tietty romanttinenkin arvo”, arvioi Viironen.

”Kyllä me tietysti kuntakeskukseen pyrimme”, hän jatkaa.

Viironen arvioi, että vanha tyhjillään oleva isohko puurakennus olisi myyntihinnaltaan toki varsin edullinen.

Nurkkanäyttämö yksi aktivisteista

Operettiviikot ovat laajentuneet ja Kiiminkijoen opiston rehtori on 2.-16. kesäkuuta järjestettävien IV operettiviikkojen tuottajana. Seuraavat operettiviikot järjestetään vielä Jatulissa, vaikka sitä jännitetäänkin, aiheutuuko uuden uimahallin keväällä alkavista rakennustöistä häiriötä.

”Tähän asti näyttelytilana toimineesta aulasta mennään jatkossa sisään myös uimahalliin. Aula on ollut näyttelytilana levoton”, huomauttaa Heikki Viironen.

Kiiminkijoen opiston alaisena toimii useita teatteriryhmiä, mm. taidekoulun teatteri-ilmaisuryhmät ja opintopiireistä perinteikkäin Nurkkanäyttämö. Ensi syksynä 20 vuotta täyttävä Nurkkanäyttämö on toiminut viimeiset kymmenen vuotta Martinniemen vanhalla koululla.

Nurkkanäyttämö olisi yksi uuden teatteritilan aktiivisista käyttäjistä. Nurkkanäyttämöltä tulee perjantaina ensi-iltaan Agatha Christien murhamysteeri Hiirenloukku Raija Päkkilän ohjauksena.

Kiiminkijoen opisto on kansalaisopisto, joka toimii Haukiputaalla, Kiimingissä ja Ylikiimingissä. Sen ylläpitäjä on Kiiminkijoen opisto Oy. Opisto-osakeyhtiön hallitus koostuu kuntien nimeämistä henkilöjäsenistä. Kiiminkijoen opisto on Suomen yhdeksänneksi suurin kansalaisopisto.

Tapio Maikkola

Vuokrattavana. Entiset postin tilat Haukitorin kupeessa olisivat sijainniltaan ideaaliset Kiiminkijoen opiston teatteri- ja näyttelytiloiksi.

Tapio Maikkola

Myytävänä. Anjuhskan tilat, entinen Kerhola Martinniemen keskustassa on hiukan sivussa, mutta romanttinen vaihtoehto.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva