Lakeuden tumma hiljaisuus

Taidenäyttely

Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely Matti Lammen töistä Oulun taidemuseossa 17.3. saakka.

Lakeuden maisemaan liittyy tavallisesti mielikuva kesän ja lumen valosta. Lakeudella asuva liminkalainen taidemaalari Matti Lampi (s. 1947) muistuttaa kuitenkin lakeuden tummista sävyistä. Yö, sumu, maaseudun vaikeudet ja menneisyyden muistot ovat teoksissa läsnä kaiken ylle laskeutuvana pysähtyneenä ja surrealistisena tummuutena.

Maalauksessa Varhaisaamu (1983) on sentään kesäaamun utuista, vihreää valoa. Jossain talvimaisemassakin aurinko juuri ja juuri kajastaa taivaanrannassa.

Varhaisaamu-maalauksessa näkyy Lammen aikaisempi käsiala. Kuva koostuu pointillismin tapaan lukuisista pienistä täplistä. Havaitsemisen lainalaisuuksien mukaan kokonaisuus hahmottuu ensiksi. Aihe ja tunnelma ovat ensisijaisia, vasta sitten huomataan osat.

Näyttelyn muut teokset ovat Lammen myöhäisempää tuotantoa. Mutta niissäkin on pohjalla rikasväristä täplärakennetta. Lampi työstää maalauksiaan kerros kerrokselta. Väripilkut liukuvat lomittain. Niinpä esimerkiksi tummuutta uhkuvassa maalauksessa Talviasetelma (1989) on kerroksittain uskomattoman rikas värimaailma.

Lammen setä, taidemaalari Vilho Lampi (1898-1936) on taiteilijan suuri taustahahmo. Teoksessa Omakuva (1985) Matti Lampi suorastaan parodioi tätä yhteyttä.

1990-luvun maalauksiin Lampi on saanut vaikutteita 1600-luvun tummasta asetelmamaalauksesta, elämän tarkoitusta pohtivista vanitas-teoksista, ja yhdistänyt niitä lakeuden miljööseen ja esineistöön. Näissä teoksissa taiteilija miettii maaseudun arkkitehtuurin juuria, sotahistoriaa ja elämän nykypuitteita. Totisuuden alla on ajoittain myös hiljaista huumoria.

Matti Lammen näyttely on parin vuoden ajan kiertänyt laajasti maakuntaa ja on nyt sitten lopuksi Oulussa. Uusimmat työt Kotiinpaluu (2001) ja Akripolis (Akropolis, 2000), Omakuva ja Varhaisaamu ovat esillä vain Oulun Taidemuseon näyttelyssä.

RIITTA MÄKELÄ

Historiaa surrealistisesti. Matti Lammen öljymaalaus Kätkö, 1997.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva