Sijoituksista tulikin tappiota

Muhoksen kunnan asuntoyhtiötä myydään nyt Kunta-asunnoille

Pekka Karjalainen

OULU Kunnan omistaman kiinteistöyhtiön riskisijoitukset puhuttavat Muhoksella. Kiinteistö Oy Mesimarjan toimitusjohtaja ja hallitus sijoittivat Aurumiin 330 000 euroa (kaksi miljoonaa markkaa) yhtiön varoja vuoden 2000 maaliskuun lopussa, jolloin elettiin vielä nousukauden huumassa. Yhtiö teki pitkäaikaisen sijoitushenkivakuutussopimuksen, jonka tuotto kertyy ainakin osittain osakesalkusta.

Yhtiön rahat kuitenkin loppuivat ja se joutui nostamaan osan sijoituksistaan. Toissa vuonna takkiin tuli vajaat 31 000 euroa (183 000 markkaa).

Tilintarkastajat puuttuivat asiaan kertomuksessaan. Yhtiö oli ottanut rahavarojensa sijoituksessa riskejä, jotka eivät kuulu sen toimialaan, minkä vuoksi yhtiölle tuli tappiota. Tilintarkastajat esittivät kuitenkin tili- vastuuvapauden myöntämistä.

Yhtiökokous eli kunnan edustaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja Toivo Tihinen, hyväksyi tilit ja myönsi vastuuvapauden.

Aikaisemmin yhtiö oli sijoittanut ylimääräisiä käteisvaroja riskittömille talletustileille.

Pöytä puhtaaksi ennen myyntiä

Asia tuli uuteen valoon, kun kunta neuvotteli yhtiön omistamien asuntojen siirtämisestä Kunta-asunnot Oy:öön. Yhtiö ilmoitti, että pöydän pitää olla puhdas, eikä yhtiö ota vastaan vakuutussijoitusta eikä vuokrarästejä. Sopimus pitää muuttaa rahaksi. Lisätappioita on pelättävissä, koska osakkeiden arvot ovat huristelleet alas.

Muun muassa tämän vuoksi valtuusto palautti viime tammikuussa kunnanhallituksen valmisteleman kauppaa koskevan osakkuussopimuksen hallituksen pöydälle takaisin niukasti äänin 14-13 .

Kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen erosivat tehtävistään yhtiön osa-aikainen toimitusjohtaja, rakennustarkastaja Katariina Huhta ja yhtiön hallitus: puheenjohtaja, kunnan tekninen johtaja Aarne Karjalainen, talousjohtaja Vesa Tuunainen, sosiaalijohtaja Raija Sajanti ja valtuutettu Erkki Karjalainen (vas.).

VVO-vetoisessa uudessa hallituksessa vanhasta hallituksesta jatkaa vain Aarne Karvonen.

Entinen hallituksen puheenjohtaja Aarno Karvonen ei halua kommentoida millään tavalla riskirahoitustappioita. Hänen mukaansa toimitusjohtaja ja hallitus erosivat, koska he katsoivat, että eivät nauti yhtiön omistajan luottamusta. ”Valtuutettu Tuula Salminen toi valtuustolle pitkän muistion, jossa hallitusta syytettiin muun muassa väärinkäytöksistä. Katsoimme valtuuston enemmistön palautuspäätöksen vuoksi, että tässä ilmapiirissä ei ole toimintaedellytyksiä. Uusi hallitus on ylimenokauden hallitus, joka hoitaa asioita Kunta-asuntoihin liittymiseen saakka.”

Valtuusto käsittelee myyntiä ensi torstaina

Kunnanhallitus näytti viime tiistaina asuntojen myynnille uudestaan vihreää valoa. Se esitti valtuustolle yhtiön osakassopimuksen hyväksymistä. Valtuuston kokoukseen tuodaan myös selvitys Mesimarjan tilanteesta.

Asian esitellyt hallintosihteeri Rauno Piippo on asuntojen myynnin kannalla muun muassa siksi, että hallinnointi kunnassa syö turhaan kunnan teknisen toimen voimavaroja.

Asunnot siirtyvät Kunta-asunnot Oy:lle apporttina, jolloin kunta saa kaupassa yhtiön osakkeita, ei rahaa. Kunnan konsernitaseen velka vähenee kaupassa 10 miljoonaa euroa (noin 60 miljoonaa markkaa). Kunnan takaukset puolestaan vähenevät 3,4 miljoonaa euroa (20 miljoonaa markkaa).

”Rahaa olisi tullut vain kunnan aikoinaan asuntoihin sijoittamat rahat. Kun näistä vähennetään muun muassa vuokrarästit, joita on kertynyt parisataa tuhatta, ei maksettavaa rahaa kerry ollenkaan”, sanoo Piippo.

Piippo ei tiedä riskisalkun tämänhetkinen arvoa. Mahdolliset lisävahingot tulevat hallituksen pöydälle käsiteltäväksi, koska hallitus kiinteistöyhtiön isäntänä antaa yhtiökokousedustajalle jatkoeväät.

Piippo korostaa, että vahinko on jo tapahtunut. ”Sille ei voi mitään. Sen on yhtiö käsitellyt ja hyväksynyt.”

Valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Tuula Salminen (sd.) on kovasti tyytymätön asian käsittelystä. ”Kunta-asuntoihin liittymisestä on ajettu sisään hallinnossa vanhan ajan vyörytystaktiikalla. Ensin päätettiin kesällä yhtiöön liittymisestä. Sen jälkeen tuotiin asuntojen myyntiä koskeva osakkuussopimus tammikuun lopun valtuustoon rutiiniasiana.”

Sitä se ei kuitenkaan ole. ”266:n asunnon myynti yhtiölle ei näyttäisi tuovan kunnalle ja vuokralaisille mitään etua. Vuokrat tulevat nousemaan laskelmien mukaan pari markkaa neliöltä kuukaudessa, koska kunnan kompensaatio, eli isännöinnin myynti alihintaan jää pois.”

Revohkassa jää kunnalle edelleen toista sataa asuntoa. ”Kaikki tai ei mitään! Mitä hyötyä on siitä, että edelleenkin kunnassa pitää säilyttää asukkaiden valintaorganisaatio ainakin osittain.” Salmisen mielestä järkevää olisi tutkia yhteistyötä ensin alueellisesti, vaikkapa VVO:n tai YH-rakennuttajien kanssa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva