Oulun ydinkeskustassa taas uusi liikekiinteistö remonttiin

Pekka Siltanen

OULU Oulun ydinkeskustassa Oulun Osuuspankin omistama Kirkkokadulta, Saaristonkatua myöten Torikadulle ulottuva liikekiinteistö joutuu perusteelliseen remonttiin.

Kiinteistön ”jalostaminen” ajankohtaistui entisestään, kun vastapäätä, Saaristonkadun toiselle puolelle avattiin Stockmann-tavaratalo.

Tasearvoltaan kuuden miljoonan euron kiinteistön tuotto ei vastaa nykyisellään ydinkeskustan tasoa, eikä myöskään pankin tuottovaatimuksia, Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Levo perustelee tulossa olevaa remonttia.

Voimassa olevat vuokrasopimukset ovat pääasiassa lyhytaikaisia, ja voimassa enään vain ”toistaiseksi”. Pisimmilläänkin ne ulottuvat maaliskuunhun 2003.

Nykyisen kaavan mukaan kahdella, yhteensä noin 2 100 neliön suuruisella tontilla on rakennusoikeutta runsaat 5 500 neliötä.

Jossakin vaiheessa on esitetty jopa rakennuksen purkamista ja korvaamista kokonaan uudella, mutta näin raju ”kehittämisvaihtoehto” ei toimitusjohtaja Timo Levon mukaan tulle kysymykseen. Edessä hänen mukaansa on kuitenkin kiinteistön perusteellinen remontti, aina rakennuksen runkötöitä ja talotekniikkaa myöten.

Liian arvokas myytäväksi

Timo Levon mukaan rakennuksen tulevaa käyttötarkoitusta on vielä tarpeetonta ennakoida. Varmaa hänen mukaansa on vain se, että tonteilla sijaitseva Kiinteistö Oy Saaristonkatu 6 säilyy pankin kiinteistösijoitusten joukossa.

Oulun ydinkeskustassa pankki arvottaa vastaaviksi, omistuksessaan säilytettäviksi rakennuksiksi vain pääkonttorikiinteistön Isokatu 14:ssä ja Stockmann-korttelin kulmauksessa sijaitsevan ”Pekurin talon”.

Saaristonkatuun rajautuvan kiinteistön tulevaa käyttöä selvitetään parhaillaan ns. käyttäjäkartoituksen avulla. Siinä mitataan, millaista kiinnostusta liikepaikkaa kohtaan tällä hetkellä lopulta esiintyy.

”Juuri enempää ei kohteesta ole kerrotavaa. Vaikka etenemmekin, esimerkiksi pankin johtokunta käsitellee asiaa ensi kertaa vasta kesän kynnyksellä”, Timo Levo valottaa.

Suomen Spar neuvottelee jatkosta

Liikerakennuksen suurin vuokralainen on Suomen Spar Oyj, joka käy päivittäistavarakauppaa Oulun ydinkeskustan perinteisimällä paikalla noin 1 000 neliön tiloissa.

Neuvottelemme, että jatkaisimme liikepaikalla taloremontin jälkeenkin, mutta tietysti viritämme myös vaihtoehtoisia mahdollisuuksia, johtaja Matti Marttila kertoo.

Hän vahvistaa Suomen Sparin käyneen jo pitkään tiiviitä neuvotteluja, sillä toiminnan jatkaminen tutulla liikepaikalla kyllä kiinnostaisi.

”Itse asiassa meillä on optio jatkosta, jos rakennuksen käyttötarkoitus ei muutu ja liikehuoneistossa jatketaan päivittäistyavarakauppaa muutostenkin jälkeen”, Matti Mart­tila valaisee.

Oulun Osuuspankin sijoitussalkussa säilyvän kiinteistön käyttötarkoitus saattaa kuitenkin muuntua. Oulun ydinkeskustassa nähdään hyviä mahdollisuuksia lisätä edelleen erikoistavarakaupan myyntineliöitä.

”Kävipä tässä niin tai näin, meillä on joka tapauksessa vakaa aikomus kehittää Oulun vähittäiskaupan tarjontaa”, Matti Marttila paaluttaa.

Jarmo Kontiainen

Entistä ehommaksi. Jälleen yksi Oulun ydinkeskustan keskeisistä liikekiinteistöistä on päätetty panna remonttiin. Oulun Osuuspankki selvittää parhaillaan Stockmannin naapurissa omistamansa kiinteistön ”kehittämismahdollisuuksia”.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva